На проспекті Маяковського продовжать міняти водогін, але вулицю Перемоги для цього не перекриватимуть

19.04.2019 14:20

Реконструкція четвертої черги проспекту Маяковського, на ділянці від вулиці Перемоги до каскаду фонтанів «Райдуга», в самому розпалі. Роботи виконуються як на дорозі, так і на пішохідній частині. З правого боку на дорозі вже поклали нижній шар асфальту. Триває благоустрій тротуару. Йдуть роботи на пішохідній алеї, на майданчику біля каскаду фонтанів «Райдуга». Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів виїзну нараду, проконтролювавши хід реконструкції.

За кілька років проспект Маяковського кардинально змінився. У цьому можуть переконатися як запоріжці, так і гості міста. Реконструйована дорога, впорядкований тротуар і зелена зона, сучасне освітлення, малі архітектурні форми.

Попередні три етапи дозволили реконструювати ділянку проспекту Маяковського від проспекту Соборного до вулиці Перемоги. Трохи більше місяця тому стартував четвертий, заключний етап реконструкції - від вулиці Перемоги до каскаду фонтанів «Райдуга».

- Вже облаштовано понад 4 тисячі квадратних метрів тротуарів. Триває укладання першого шару асфальту. Сьогодні є всі передумови говорити про те, що в липні цей об'єкт буде завершений. Це буде єдиний закінчений комплекс, від проспекту Соборного до каскаду фонтанів «Райдугаа», який плавно перейде в наш ландшафтний парк, - сказав Володимир Буряк.

Покладений перший шар асфальту на правому боці дороги. Сьогодні укладають асфальт на нижньому майданчику, біля каскаду фонтанів «Райдуга». Наступного тижня на цих ділянках планується вкласти другий шар асфальтного покриття. З правого боку вже впорядкований тротуар. На черзі тротуар з лівого боку проспекту. Зо нього візьмуться трохи пізніше.

Тут не тільки змінюють асфальт і будують нові тротуари. На пішохідній алеї встановлять нові світильники, лавки та урни. Впорядкують зелену зону. Висадять понад 170 дерев, майже дві з половиною тисячі чагарників.

Також підрядники прокладають новий водовід, як і на попередніх ділянках проспекту Маяковського. Траншея вже частково вирита, вкладають трубу. Одна з найвідповідальніших ділянок - під вулицею Перемоги. Тут виконується прокол, щоб не перекривати дорогу.

- Спочатку підрядник пропонував перекрити вулицю Перемоги. Розрити, демонтувати старий трубопровід і вкласти нову трубу. Однак перекриття будь-якої важливої для міста транспортної артерії, такої як вулиця Перемоги - серйозний крок, який створив би багато незручностей містянам. Тому було вирішено використовувати технологію «проколу», без розриття дороги, - повідомив Володимир Буряк.

Після вкладання труби перейдуть до асфальтування на лівій частині проспекту. Однак до цього збираються облаштувати тротуар з лівого боку.

Є і плани з розвитку ландшафтного парку на Набережній магістралі. Планується реалізувати другий етап реконструкції. За словами Володимира Буряка, на найближчій сесії також планується виділити кошти на благоустрій розташованої неподалік так званої балки Алюмінієвої.

Міський голова також зазначив, що після проведення обстеження зелених насаджень було прийнято рішення зберегти більшість дерев, відмовившись від їх знесення. Це ті дерева, які не є аварійними і можуть простояти ще багато років.