У запорізькій дитячій лікарні № 5 для маленьких пацієнтів відкрили соляну кімнату

14.05.2019 14:35

На базі 5-ї міської дитячої лікарні відкрився кабінет галотерапії з фітобаром. Проект реалізований завдяки участі медичного закладу у «Громадському бюджеті-2018». Відтепер діти мають змогу отримати доступну безмедикаментозну терапію для загальної реабілітації і оздоровлення організму.

З принципами роботи соляної кімнати та фітобару під час робочого візиту ознайомився заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

- Здоров’я дітей - пріоритет для нашої громади. Саме тому у 5-й міській дитячий лікарні була відкрита соляна кімната. Минулого року подібна кімната була відкрита для дорослих пацієнтів, а тепер і діти зможуть скористатися унікальними можливостями цієї терапії. Це важливо і актуально, особливо для маленьких пацієнтів, які мають алергії, захворювання дихальної системи, шкіри тощо. Тут вони мають змогу відновити своє здоров’я та підвищити життєвий тонус, - зазначив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Як розповів головний лікар міської дитячої лікарні №5 Андрій Запорожченко, проект реалізовано за кошти «Громадського бюджету-2018». Був виконаний поточний ремонт приміщень, включаючи декоративне освітлення і соляні елементи, придбано необхідне обладнання та інвентар (галогенератор, коктейлер для приготування кисневої пінки, кисневий концентратор, іонізатор, автономна система вентиляції, декоративне освітлення), меблі. За зміну тут можуть пройти оздоровлення до 25 осіб.

- У комплексі лікування та реабілітації спелео- або галотерапія є однією з найбільш ефективних процедур. Відвідування соляної кімнати супроводжується обов’язковим прийомом так званого «кисневого коктейлю». Це спеціальна чайова суміш, яка включає збір трав для органів дихання та іони кисню. Комбінація спелеотерапії та прийому кисневого коктейлю підвищує процеси одужання та оздоровлення дітей, - розповів Андрій Запорожченко.

Для системного підходу у напрямку відновного лікування та реабілітації на базі КНП «Міська дитяча лікарня № 5» за рахунок грантових коштів було реалізовано 3 проекти: ремонт відділення відновного лікування та оснащення фізіотерапевтичним обладнанням та інвентарем в рамках конкурсу «Громадський бюджет м. Запоріжжя»; оснащення кабінету ЛФК та кабінету охорони зору  відділення відновного лікування в рамках конкурсу Соціальні ініціативи ПАТ «Запоріжсталь» «Ми – це місто» 2018 р.