У Запоріжжі встановлюють лічильники тепла на місце вкрадених

25.06.2019 15:35

Цього разу концерн «Міські теплові мережі» встановив прилад обліку теплової енергії у дев'ятиповерхівці по вулиці 40 років Перемоги, 63, що у Південному мікрорайоні міста.

«Мисливці» за металом залишили жителів без лічильника ще на початку червня минулого року. В опалювальний період люди сплачували за встановленими нормативами. Виходило на 25-30% дорожче, ніж за показами приладу обліку.

- Таким чином Концерн завершує виконання власних зобов'язань щодо встановлення вузлів обліку спожитого тепла у будинках за бюджетні кошти. Станом на 27 травня цього року необладнаними залишаються 195 з-поміж 3500 багатоповерхівок. За більшістю адрес лічильники були поцуплені. Посягають вандали на обчислювачі та витратоміри. Нерідко завдають шкоди і мережі - відпилюють обладання зі шматком труби, - зазначив в.о. начальника відділення аварійно-відновлювальних робіт та будівництва Концерну «МТМ» Дмитро Таран.

Перш ніж фахівці підприємства почали монтаж методом електрогазозварювання, місцеві жителі зреагували й вжили антивандальних заходів – придбали захисну металеву шафу для лічильника та кілька замків, у тому числі й для підвальної кімнати, де він знаходиться.

Це важлива умова і одна з вимог «Порядку оснащення будівель вузлами комерційного обліку та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку».

Відповійно до п.5 ст. 3 ЗУ «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» відповідальнісь за їх збереження та цілісність лягає на плечі споживачів.

У випадку повторних крадіжок нові загальнобудинкові лічильники будуть відновлені вже не за бюджетні кошти, а за рахунок сплати щоквартальних внесків жителями цих багатоповерхівок.

Розмір внесків за обслуговування та заміну вузлів загальнобудинкових приладів обліку тепла та постачання гарячої води затверджений рішенням міськвиконкому від 27 травня 2019 року.