У Запоріжжі почала працювати сучасна відео-стіна програми «Безпечні місто»

20.08.2019 18:05

Ситуаційний центр програми «Безпечне місто» отримав сучасну відео-стіну довжиною 7,5 метрів та висотою 3 метри. Фактично вона стане системою відображення відеоінформації з камер «Безпечного міста». центральним пультом, за яким працюватимуть оператори ситуаційного центру. Спеціалісти відзначають, що аналогів подібної відео-стіни в Україні немає. Важливо, що через деякий час доступ до відеоінформації отримають і запоріжці. Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів виїзну нараду у ситуаційному центрі, ознайомився з роботою відео-стіни.

Ситуаційний центр програми «Безпечне місто» розташований у Дніпровському районі, в окремо розміщеній будівлі. Зараз там завершується реконструкція та благоустрій прилеглої території. Однак обладнання центру вже працює. Зокрема і відео-стіна. Загалом створення ситуаційного центру стало частиною міської програми «Безпечне місто», розробленої за дорученням міського голови Володимира Буряка.

- Головна мета програми – безпека запоріжців. Запоріжжя знаходиться неподалік від лінії розмежування. Існує і проблема злочинності. Програма допомагає правоохоронцям у їх роботі з виявлення правопорушників. Зокрема під час наради з питань боротьби з розповсюдженням наркотиків, яка відбулась на минулому тижні, я запропонував розробити та підписати відповідну угоду. Впевнений, що через деякий час це буде зроблено, - зазначив Володимир Буряк.

Подібні системи вже працюють у багатьох містах світу. Як засвідчує практика, впровадження такої системи дозволяє знизити рівень вуличної злочинності, правопорушень на 25-30%. Але її робота спрямована не лише на зменшення злочинності.

Інформація системи «Безпечне місто» дає змогу пришвидшити реагування на ситуацію на автомагістралях, ДТП, пожежі, надзвичайні ситуації, посилити контроль за збереженням об’єктів комунальної власності. Все це також безпека громадян, підвищення рівня комфорту проживання у місті.

Однак всім зрозуміло, що для вирішення вказаних питань недостатньо встановити камери по всьому місту. Необхідно мати чітку систему накопичення, аналізу інформації, реагування на неї. Для цього і потрібні система обробки інформації, ситуаційний центр, важливим елементом якого є відео-стіна – система колективного відображення інформації.

- Сюди виводиться інформація з встановлених відеокамер. Зокрема на в’їздах у місто, греблі «Дніпрогесу», мостах Преображенського, місцях великого скупчення людей. Сьогодні запитав, чи матимуть доступ до цієї інформації запоріжці. Мене запевнили, що вже через півтора місяці громадяни отримають такий доступ через Інтернет, - сказав Володимир Буряк.

Програма «Безпечне місто» є однією з ключових міських програм. Зрозуміло, що вона потребує значного фінансування. Тому її впроваджують поетапно. У 2017 році був закладений фундамент програми: розроблено та погоджено технічне завдання, розроблена і затверджена проектно-кошторисна документація ситуаційного центру, проведені відповідні тендерні процедури, закуплено обладнання, проведений монтаж і налагодження Центру обробки даних.

У 2018 року розпочалася активна стадія реалізації проекту. Встановлено 211 камер відеоспостереження. До системи підключено і понад 40 камер, які працювали у місті раніше. Цього року планується встановити ще 20 відеокамер. Частина з них вже змонтована. Завершується реконструкція ситуаційного центру.

У середині вересня мають бути завершені внутрішні оздоблювальні роботи. На кінець вересня – жовтень заплановано утеплення фасаду, восени висадження дерев на прилеглій території (за сприятливої погоди).