У Запоріжжі тролейбуси з автономним ходом вийшли на лінію

13.09.2019 13:54

Перші два із п’яти придбаних містом тролейбусів «Дніпро Т-203» вийшли на маршрут № 1 «Пл. Профспілок – Турбаза «Хортиця». Головна їх особливість – наявність системи автономного ходу. У результаті вони можуть пересуватися без під’єднання до контактної мережі.

Для Запоріжжя «гібридний» транспорт – новинка. По місту він рухається зі звичними штангами, приєднаними до контактного дроту. А вже на острові Хортиця – від акумулятора, тобто з опущеними струмоприймачами, в режимі звичайного автобуса.

Оснащені тролейбуси сучасними тяговими двигунами та опцією рекуперації. Остання дозволяє при гальмуваннях і спусках розподіляти надлишкову енергію у контактну мережу, чи для зарядки автономних батарей. Акумуляторів живлення вистачає не менш, ніж на 25 км руху.

- Ззовні нові тролейбуси від решти комунального транспорту не різняться нічим – кузови так само оздоблені вже впізнаваним вишиваним принтом. А от у салоні встановлений бортовий комп’ютер, який дозволяє слідкувати за справністю всіх вузлів та агрегатів. Зарядка тролейбусу здійснюється під час його руху по контактній мережі. Тобто, йому не потрібно витрачати зайвий час на зупинки і накопичення електроенергії, - зазначив начальник тролейбусного парку № 2 Олег Переверзєв.

Місткість салону 100 пасажирів. Також нові тролейбуси обладнані спеціальним пандусом і пристосовані для проїзду людей з обмеженими можливостями. Вартість квитка – 4 грн.

- Цей маршрут був запланований міською цільовою програмою розвитку транспорту і сталої роботи КП «Запоріжелектротранс». До того ж, це має посприяти вирішенню проблеми підвозу співробітників Національного заповідника «Хортиця», містян і гостей міста, які бувають тут у якості туристів, - розповів представник управління з питань транспортного забезпечення Запорізької міської ради Ілля Жуков.

Перший тролейбус виходить на лінію о 5.50 від зупинки «Пл. Профсоюзів», останній рейс відбуває з острова Хортиця о 19.30.