Від ідеї до бізнесу: переможниця конкурсу стартапів власним прикладом закликає запоріжців до бізнес-творчості

20.09.2019 17:14

Стартувала реєстрація на «Startup Fest» - масштабний захід нового формату, покликаний допомогти майбутнім підприємцям зробити правильні кроки на шляху від ідеї до власного бізнесу. В рамках фестивалю відбудеться також конкурс стартапів з призовим фондом. Переможці минулорічного змагання вже реалізовують свої ідеї.

30 листопада та 1 грудня 2018 року у виставковому центрі «Козак-Палац» вперше відбувся фестиваль «StartUp Fest». Захід для розвитку стартап-руху та популяризації підприємницької діяльності був організований за ініціативи Запорізької міської ради та Запорізької торгово-промислової палати.

Фестиваль включав виставку, тренінги та майстер-класи, які мали на меті допомогти майбутнім підприємцям зробити вірні кроки на шляху від ідеї до власного бізнесу а також конкурс стартап-проектів з головним призом у розмірі 25 тис. грн.

Переможцем було визнано проєкт «Зелена країна» від Вікторії Кутик. Запоріжанка презентувала на конкурсі ідею сонячного біо-вегетарію - теплиці замкнутого типу, в умовах якої за допомогою фіто-лампового обладнання можна вирощувати рослини для ресторанів, готелів, офісів або навчальних закладів. Наразі Вікторія Кутик розвиває свою бізнес-ідею та вирощує зелень вдома та в офісі.

- Моя ідея полягала у тому, щоб забезпечити себе і свою сім’ю якомога більшою кількістю корисних продуктів, зокрема зеленню, яку я б могла отримувати цілий рік. Базою стали модні зараз вертикальні стіни для кімнатних рослин. Коли я почала шукати шляхи реалізації, то побачила, що у Запоріжжі є багато можливостей, у тому числі «Startup Fest». Я подала заявку, зареєструвалася, і несподівано для себе перемогла, - розповіла Вікторія Кутик.

Радник міського голови Валерій Еделєв зазначив, що ідея вирощування органічної продукції у власній квартирі або офісі отримала беззаперечну підтримку журі на першому фестивалі стартапів.

- Ми всі розуміємо, що вирощувати зелень на ділянці перед домом може кожен. Урбанізована ідея «грядки у себе в квартирі» сподобалася нетрадиційним підходом та новаторством, - підкреслив Валерій Еделєв.

Зараз запоріжанка займається вдосконаленням системи. Разом з чоловіком розробили автоматичні системи освітлення та подачі води, постійно експериментують з органічними добривами. Кінцева мета - отримати продукт, який зі стовідсотковою гарантією можна продавати людям за умови, що система буде повністю автоматизована і не потребуватиме постійного втручання з боку користувача.

Цьогоріч «Startup Fest» відбудеться 29 листопада. Зареєструватися для участі можна за посиланням: http://startupfest.in.ua/.

Концепція Другого фестивалю «Startup Fest» передбачає залучення до участі в ньому більшої кількості відомих експертів та менторів. На виставці планується представити реалізовані та успішні стартап-проєкти, сучасні методи і технології розвитку інтелекту. До участі залучаються представники навчальних центрів, STEM-освіти, хаби, стартап-акселератори, міжнародні організації з підтримки бізнесу, інвестиційні фонди, фінансові організації. Ділова частина заходу включатиме майстер-класи, бізнес-квести від провідних вітчизняних та європейських спікерів.

Також в 6 разів збільшено призовий фонд конкурсу стартапів. Переможці конкурсу будуть визначатися за двома категоріями: інноваційні стартапи та соціальні стартапи, і отримають грошову винагороду у кожній з категорій у сумі: 1 місце - 60 тис. грн., 2 місце – 30 тис. грн., 3 місце – 20 тис. грн. Організатори запрошують запоріжців та гостей міста подавати свої ідеї та реалізовувати їх задля прискорення інноваційного та прогресивного розвитку запорізького краю.