У Запоріжжі обговорили старт нового опалювального сезону

08.10.2019 13:15

Запоріжжя готується до опалювального сезону. Готовність житлового фонду, тарифи та зміни в договорах про надання послуг з теплопостачання обговорювали сьогодні, 8 жовтня, в Агенції регіональних ініціатив.

Новий опалювальний сезон у Запоріжжі розпочнеться наприкінці жовтня. Тариф на послуги теплопостачання залишиться незмінним - 1481,070 грн за гігакалорію (з ПДВ) для споживачів зі встановленими лічильниками тепла та 34,560 гривні за 1 кв. метр (з ПДВ) для споживачів без встановлених лічильників тепла. Він був затверджений 1 січня 2019 року та продовжує діяти на початок нового опалювального сезону.

Як розповів генеральний директор концерну «Міські теплові мережі» Олександр Грек, підготовка житлового фонду Запоріжжя до опалювального сезону ведеться за графіком. З 1 по 3 жовтня у Запоріжжі відбувся пробний пуск опалення. До роботи в осінньо-зимовий період 2019-2020 років готові 61 котельня і 52 ЦТП.

У літній період була проведена масштабна підготовча робота. Виконана заміна 7,2 км теплових мереж. Також триває впровадження пілотного проєкту з приєднання однієї з 40 невеликих котелень (кожна з яких виробляє менше одного відсотка від загальної кількості теплової енергії) до однієї з дев’яти великих котелень (якими виробляється 95% від загальної кількості теплової енергії). Для цього в центральний тепловий пункт (ЦТП) переобладнано введену в експлуатацію ще 1950 року котельню по вулиці Глісерній, яка обслуговує вісім житлових будинків (1156 абонентів).

Олександр Грек наголосив, що відповідно до нової редакції Закону «Про житлово-комунальні послуги», Кабмін 21 серпня 2019 року затвердив Правила надання послуг з постачання теплової енергії та типові договори. До 1 травня 2020 року запоріжці мають обрати один із п’яти видів договору. Серед них - договір з індивідуальним споживачем; договір з індивідуальним споживачем зі здійсненням обслуговування внутрішньобудинкових мереж; договір з колективним споживачем, колективний договір тощо. У випадку, якщо мешканці не оберуть жодного з договорів, з ними будуть заключені договори з індивідуальним споживачем без обслуговування будинкових мереж.

Негативним фактором залишається рівень платежів запоріжців. Заборгованість споживачів перед концерном станом на 4 жовтня становить 746 млн грн у населення та 64 млн грн у юридичних осіб.

- Від колективу концерну «Міські теплові мережі» хочу подякувати більшості запоріжців, які сплачують за спожиті тепло та гарячу воду. Це дозволило нам своєчасно відремонтувати котельні та аварійні ділянки на тепломережах для стабільного теплопостачання під час нового опалювального сезону, - зазначив Олександр Грек.

З населенням ведеться активна робота. Від початку року юристами концерну підготовлено 59 тисяч претензій на 544 млн гривень. До Державної виконавчої служби передано три тисячі судових рішень про стягнення заборгованості на 27 млн гривень. У примусовому порядку вже стягнуто 17 млн гривень.