Ситуацію із захворюваністю на гепатит в Шевченківському районі вивчає спеціально створена комісія

09.09.2017 17:45

Ситуація з інфекційними захворюваннями в Запоріжжі знаходиться під постійним контролем фахівців.

Інформацію постійно аналізують представники окремого підрозділу «Запорізький міський відділ державної установи «Запорізький обласний лабораторний центр» Міністерства охорони здоров'я України. Така робота проводиться протягом усього року. Це стосується і гепатиту А.

За словами завідувача зазначеного відділу Володимира Хомутова, захворюваність на гепатит А має сезонний і циклічний характер. Це означає, що основна кількість хворих припадає на літо-осінь, а збільшення випадків відбувається в середньому раз в п'ять-сім років.

Цього року в Запоріжжі зафіксовано 45 випадків зазначеного захворювання, що більше ніж у відповідних періодах минулого і позаминулого років. За інформацією Володимира Хомутова, це є ознакою циклічності захворювання, у запоріжців причин для занепокоєння при такій кількості хворих немає. Причини говорити про епідемію також відсутні.

Як зазначив Володимир Хомутов, ще влітку надійшла інформація про випадки захворювань гепатитом А в частині Шевченківського району (вулиці Оборонна, Ф. Мовчанівського, Наріманова).

Механізмами передачі цього захворювання є водний, харчовий та контактний. При цьому саме водний механізм може стати найбільш масовим. Для того, щоб виключити наявність водного механізму передачі хвороби, в липні протягом двох тижнів у зазначеному осередку захворювання бралися проби питної води. Взято більш сорока проб, як в розподільних мережах КП «Водоканал», так і у дворах приватного сектора. Отримані проби перевірялися на мікробіологічні і вірусологічні показники. Ніяких відхилень, в тому числі і по гепатиту А, у воді виявлено не було.

Потім кількість хворих зменшилася. Однак за останній тиждень проблема знову загострилася. У місті зафіксовано три випадки захворювань, всі на зазначеній території.

У зв'язку з інцидентом міський голова Володимир Буряк доручив сьогодні створити в Шевченківському районі спеціальну комісію, яка вже розпочала свою роботу. За рішенням комісії для забезпечення своєчасного реагування на ситуацію і запобігання подальшому поширенню захворювання сьогодні представники Запорізького міського відділу державної установи «Запорізький обласний лабораторний центр» і представники КП «Водоканал» повторно беруть проби питної води на вказаній ділянці. Аналізується інформація про випадки захворювання і кількість людей, які захворіли. Також проводяться зустрічі з жителями вказаних вулиць для роз'яснення ситуації.

Проби будуть досліджені за мікробіологічними і вірусологічними показниками. Результати дослідження стануть відомі через два дні, після чого можна буде робити якісь висновки. Також буде вестися пошук інших можливих джерел і механізмів зараження гепатитом А.

Володимир Хомутов підкреслив, що приводу для паніки немає, ситуація контрольована, проте для запобігання поширення хвороби в виявленому вогнищі захворювання жителі повинні дотримуватися заходів безпеки - не контактувати з хворими, регулярно мити руки і так далі.