В Олександрівському районі Запоріжжя будуть відновлювати сквер Піонерів

24.10.2019 15:31

Комплекс скульптур у сквері Піонерів відновлюватимуть до його первісного вигляду. Таке рішення ухвалила місцева влада після проведення анкетування серед населення. Більшість опитаних виступили за реконструкцію скверу Піонерів та колишнього фонтану на його території. До ремонтних робіт стануть вже найближчим часом.

Сквер Піонерів в Олександрівському районі був побудований в 50-ті роки минулого століття. Свого часу він був улюбленим місцем прогулянок городян. Головна прикраса скверу - скульптурний ансамбль фонтану, який вважався одним з найкрасивіших у Запоріжжі.

Однак з часом сквер занепав, поступово зносилися комунікації фонтана, десятки років він уже не працює. Зруйновані також скульптури на фонтані, занедбана прилегла територія.

Було проведене соціологічне опитування городян, в якому взяли участь тисячі респондентів. Вони висловили своє бачення подальшої долі скверу Піонерів. Більшість проголосувала за відновлення скульптурного комплексу фонтану.

- Свого часу тут був діючий фонтан, і у багатьох жителів саме це місце асоціюється з дитинством і юністю. Щомісяця ми отримуємо по кілька заявок з проханням відновити цю архітектуру і привести до ладу сквер. Минулого року ми отримали схвалення міськвиконкому, були виділені гроші на проєктні роботи, ми їх виконали, отримали позитивний експертний висновок. І вже цього року плануємо розпочати підготовку до будівельних робіт, - розповів заступник голови Олександрівської районної адміністрації Олександр Наріженко.

Для реконструкції скверу Піонерів потрібно 17 млн грн. З них 150 тис. грн планують освоїти вже цього року. Зараз проходить тендерна процедура, на початку листопада місцева влада планує підписати договір з підрядником, і в цей же час почнуть готувати об'єкт до реконструкції.

У рамках проєкту передбачено відновлення архітектурної композиції на колишньому фонтані, заміна асфальту на плитку, планування поверхні газонів, висадка дерев, відновлення освітлення, встановлення лавок, зміцнення підпірної стінки з боку трамвайних колій, організація паркувальних "кишень".

Крім реконструкції скверу Піонерів, учасники соціологічного опитування виступили за ремонт зупинки громадського транспорту по вулиці Базарній. Це прохання городян вже виконано. На зупинковому комплексі проклали тротуарну плитку, замінили сходинки, зміцнили підпірну стіну та обладнали пандус для людей з особливими потребами.

Також жителі Запоріжжя можуть взяти участь в опитуванні з приводу формування міського бюджету на 2020 рік, яке ініціював міський голова Володимир Буряк. В Олександрівському районі це можна зробити сьогодні, 24 жовтня. Намети з анкетуванням знаходяться на площі Університетській, біля Запорізької обласної бібліотеки, біля трамвайної зупинки на Малому ринку, на зупинці громадського транспорту "Вул. Базарна" та за адресою вул. Запорізька, 4.