У Запоріжжі проходить запуск тепла

29.10.2019 15:37

Теплоносій у міські мережі подано відучора, 28 жовтня. Запущені в роботу 56 запорізьких котелень. Першим почали обігрівати Хортицький район, бо тепломережі тут найновіші і в найкращому стані. Діють в межах території газова котельня та на альтернативному паливі – пелетах. Обидві мають спільну адресу – вулиця Василя Сергієнка, 7.

У понеділок тепло з’явилося також в оселях жителів Дніпровського, Заводського, Комунарського та Шевченківського районів, частково Вознесенівського і Олександрівського.

Розпалювання і запуск ще двох котелень заплановане на 29 жовтня. Останні три стартують з 1 листопада – на прохання територіальних відділів освіти через шкільні канікули.

Загалом у всіх житлових будинках батареї мають потеплішати впродовж 5-ти найближчих днів. Перед заповненням водою внутрішніх інженерних систем опалення будівля має бути технічно справною. Про це свідчить підписаний акт готовності до зими. Таких наразі не має 431 будинок. З правилами перевірки та їх переліком можна ознайомитися у розділі «Оголошення» на сайті концерну «МТМ» teploseti.zp.ua.

- Зараз триває робота стосовно запуску мереж саме з керуючими компаніями. Ми подаємо теплоносій до стін будівель, далі управитель його розподіляє всередині – між стояками та квартирами, - розповів генеральний директор концерну «Міські теплові мережі» Олександр Грек.

У концерні також наголошують: відповідальність за відсутність тепла в конкретних стояках та квартирах лягає на плечі керуючих компаній, ЖБК, ОСББ. Тож стосовно проблем з опаленням, починаючи з 4 листопада, слід звертатися до контакт-центру «15-80». Перерахунок через перебої на старті опалювального сезону здійснюватиметься за рахунок керуючих компаній.

Зазначимо, сплачуватимуть запоріжці за спожите тепло згідно з тарифом, який діє з 1 січня 2019 року, і є одним з найнижчих по Україні. Для споживачів зі встановленими лічильниками тепла – це 1481,070 грн за гігакалорію (з ПДВ). Для порівняння мешканці Харкова сплачують 1539,50 грн, Дніпра – 1679, 51 грн, Херсона – 1621,08 грн.

- Попри це ми стартуємо з боргами - приблизно 770 млн грн. Це колосальна сума, яка може призвести до того, що у розпал сезону нам не вистачить коштів, аби розрахуватися за газ. Якщо сумарний рівень оплати за блакитне паливо виявиться нижче 90%, а зараз у нас 93%, то може статися відключення міста від подачі тепла. Цього допустити не можна, - зазначив Олександр Грек.

Також у концерні розвіяли можливі припущення стосовно джерела неприємного запаху через роботу котельні на альтернативному паливі. Нагадаємо, минулими вихідними запоріжці масово скаржилися на сморід. Робоча група провела виїзну нараду на об’єктах міста, які могли послугувати його причиною. З результатами перевірки можна ознайомитися тут.