Запоріжжя може стати першим містом України, де пасажирів перевозитимуть електробуси

22.11.2019 11:34

Європейський інвестиційний банк готовий підписати Угоду про надання КП «Запоріжелектротранс» коштів для закупівлі електробусів та великих автобусів у рамках проєкту «Міський громадський транспорт України». За їх рахунок місто планує придбати 26 електробусів та 20 автобусів великої місткості. Це питання обговорювалось під час зустрічі міського голови Володимира Буряка з представником ЄІБ, керуючим транспортним сектором Іштваном Хайнцінгером.

Розвиток комунального громадського транспорту – один з найважливіших напрямків діяльності міської влади Запоріжжя. Придбання 95 великих автобусів. Закупівля європейських тролейбусів та тролейбусів з автономним ходом. Реалізація програми «Запорізький трамвай». Відкриття нових автобусних маршрутів з комунальними автобусами великої місткості. Ці проєкти реалізуються за рахунок ресурсів бюджету міста, лізингу.

Ще один важливий напрямок – залучення коштів міжнародних фінансових інститутів для оновлення громадського транспорту. Зокрема це стосується співробітництва з Європейським інвестиційним банком у рамках проєкту «Міський громадський транспорт України». Нагадаємо, Україна та ЄІБ підписали Угоду про залучення коштів для розвитку міського пасажирського транспорту. Одним з учасників програми стало Запоріжжя, зокрема КП «Запоріжелектротранс».

За цей період було проведено низку консультацій, зустрічей. Обговорювались різні аспекти оформлення документації, залучення коштів і так далі. На даний момент Європейський інвестиційний банк готовий підписати угоду про надання коштів Запоріжжю на придбання рухомого складу для КП «Запоріжелектротранс». Це підтвердив під час зустрічі з міським головою Володимиром Буряком представник ЄІБ, керуючий транспортним сектором Іштван Хайнцінгер.

- Питання громадського транспорту, забезпечення перевезення пасажирів для Запоріжжя дуже важливі. На початку реалізації програми ми мали лише 6 великих комунальних автобусів. За кілька років придбали 95. Збираємо трамваї, закуповуємо європейські тролейбуси та трамваї. Придбали 5 тролейбусів з автономним ходом. Хотілося, щоб і підсумком нашого співробітництва став реальний результат, - зазначив Володимир Буряк.

Представник Європейського інвестиційного банку Іштван Хайнцінгер наголосив, що банк зі свого боку вже готовий підписати Угоду про надання коштів на придбання електробусів, автобусів. Також документ мають підписати Міністерство інфраструктури, Міністерство фінансів, КП «Запоріжелектротранс».

У результаті місто може вже наступного року отримати на вигідних умовах кошти для оновлення рухомого складу громадського транспорту. Планується закупити 26 електробусів та 20 великих автобусів. Міський голова Володимир Буряк наголосив, що у Запоріжжя є всі шанси стати першим українським містом, де на маршрутах громадського транспорту курсуватимуть електробуси.