На лінію вийшли ще два трамваї запорізького виробництва

06.12.2019 12:30

9-й та 10-й трамваї, зібрані в Запоріжжі, сьогодні, 6 грудня, вийшли на лінію. Транспорт зібрано на базі депо КП «Запоріжелектротранс» у межах реалізації програми міського голови Володимира Буряка «Запорізький трамвай».

Програма спрямована на оновлення рухомого складу трамвайних вагонів. Наразі запоріжців вже перевозять 13 європейських трамваїв, 5 капітально відремонтованих вагонів та 8 трамваїв, виготовлених силами КП «Запоріжелектротранс». Ще два таких – вийшли на лінію сьогодні. Над вагонами працювали у депо протягом двох місяців – усе «начиння» трамваю збирали місцеві працівники самостійно, корпуси зі склом замовляли в київських постачальників. Такий транспорт пристосований для людей з інвалідністю, має сучасний салон та більш економний за інші в використанні електроенергії. Трамвай запорізького виробництва завдяки якісному електродвигуну може розвивати швидкість до 75 кілометрів на годину. До того ж коштує в три рази дешевше, ніж новий, за який довелось би віддати не менше 20 мільйонів гривень.

- На сьогодні в депо рухомий склад трамваїв вже оновлений на 70%. Щодня на лінію виходять близько 60 трамваїв, загалом у парку в наявності - 100. Це і придбаний у Європі транспорт, і капітально відремонтований, і трамваї нашого виробництва. Завдяки ініціативі міського голови Володимира Буряка ми цю роботу продовжуватимемо. Вже на наступний рік запланували капітально відремонтувати щонайменше 6 трамваїв, - розповів начальник служби рухомого складу КП «Запоріжелетротранс» Дмитро Чеверда.

Програма «Запорізький трамвай» - лише частина масштабного проєкту розвитку комунального громадського транспорту. Він передбачає придбання великих автобусів, тролейбусів, відкриття нових маршрутів з автобусами великої місткості.

Цього року місто отримало 5 тролейбусів з автономним ходом, які вже працюють на маршрутах. У тому числі й на новому тролейбусному маршруті №1, який з’єднав острів Хортицю з центром міста. Наступний крок – отримання 9 європейських тролейбусів, 2 з них вже надійшли до міста. У межах співробітництва з Європейським інвестиційним банком місто розраховує закупити і 26 електробусів, ще 12 – за рахунок так званих «зелених інвестицій».

Нагадаємо, що впродовж кількох років вже було придбано 95 великих автобусів. Відкрито автобусні маршрути № 17, 18, 29, 39, 56, 59, 72, 86, 94. Наступного року планується відкрити маршрут, який курсуватиме між аеропортом та центром міста.