Володимир Буряк: «У 2020 році місто продовжить реалізацію програми співфінансування ремонтів житлового фонду»

08.01.2020 19:00

Міський голова Володимир Буряк зустрівся з керівниками запорізьких ОСББ. Обговорили реалізацію програми співфінансування капітальних ремонтів, зниження плати за опалення та гарячу воду. Також Володимир Буряк відповів на запитання керівників ОСББ.

У Запоріжжі на сьогодні створено понад тисячу об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Мешканці взяли на себе відповідальність за подальшу долю своїх багатоповерхівок. У той же час міська влада також не залишила ОСББ наодинці з існуючими проблемами. Бюджет міста щорічно виділяє кошти на виконання ремонтів у будинках ОСББ. Зокрема У 2016-2019 роках вибіркові капітальні ремонти були виконані у понад 300 будинках ОСББ. Сьогодні міський голова Володимир Буряк зустрівся з керівниками запорізьких ОСББ щоб обговорити нагальні питання, напрямки подальшої співпраці.

Міський голова Володимир Буряк на початку зустрічі подякував представниками ОСББ за їх активну позицію. Взявши на себе відповідальність за свої будинки, ОСББ багато роблять для утримання житлового фонду, виконання ремонтів. Володимир Буряк також проінформував, що у 2020 році реалізація міської програми співфінансування капітальних ремонтів житлового фонду продовжиться.

- Ніхто програму не скасовував, вона передбачена у бюджеті міста. Закладено понад 40 мільйонів гривень, але за підсумками першого півріччя у випадку перевиконання бюджету плануємо збільшити її фінансування, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова повідомив, що місто продовжить компенсувати відсотки по так званих «теплих» кредитах для ОСББ. На даний момент цією програмою користуються понад 300 будинків. У разі розробки державою нової програми у цій сфері місто також зможе взяти у ній участь, якщо така можливість буде передбачена Кабінетом Міністрів України.

- Також хочу повідомити, що капітальний ремонт, заміну ліфтів у будинках ОСББ буде включено у міську програму з ремонту ліфтів. Не на умовах співфінансування, а за рахунок лише коштів бюджету міста. Вважаю, що це дуже великі витрати для ОСББ, тому поставив завдання фінансувати цю програму за рахунок виключно бюджетних коштів. При цьому програма співфінансування зменшена не буде, це дозволить виконати більше інших ремонтів, - відзначив Володимир Буряк.

Також міський голова наголосив, що у Запоріжжі буде проведено перерахунок оплати за опалення та гарячу воду у зв’язку зі зниженням вартості природного газу. За грудень перерахунок складе близько 25%. У наступні місяці опалювального сезону він залежатиме від ціни природного газу.

Володимир Буряк відповів на запитання учасників заходу. Запоріжців цікавили питання оплати за тепло, вивезення сміття, «стихійних» звалищ, нежитлових приміщень, проведення ремонтів за конкретними адресами. Міський голова також доручив профільним службам підготувати офіційні відповіді на отримані запитання.

- Будуть підготовлені офіційні відповіді. Ви їх отримаєте. Після цього ми з вами знову зустрінемося. Скоріше всього наприкінці січня, щоб продовжити обговорення важливих для вас питань, у тому числі й тих, які ставилися сьогодні, - заявив Володимир Буряк.

Міський голова Володимир Буряк також висловив думку, що департамент з управління ЖКГ, районні адміністрації недостатньо ефективно співпрацюють з ОСББ, адже значну частину питань необхідно було вирішити вже давно та у робочому порядку.

- Це оцінка вашої роботи. Питання про прибирання контейнерних майданчиків, вивезення листя, гілля, долю нежитлових приміщень. Складається враження, що з ОСББ ніхто постійно не працює. Ситуацію необхідно змінювати. Поки таких змін не буде всі, хто відповідає за ці напрямки роботи, премій не отримуватимуть, вважаю, що це буде правильним, - повідомив Володимир Буряк.