Інспектори ОБСЄ ознайомилися з роботою запорізької лабораторії моніторингу довкілля

23.01.2020 15:33

Сьогодні, 23 січня, у виконавчому комітеті Запорізької міської ради відбулась робоча зустріч із співробітниками місії ОБСЄ. Під час спілкування були обговорені питання роботи пересувної лабораторії моніторингу довкілля ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» та її взаємодії з міським контакт-центром "15-80». Крім того, учасники зустрічі мали змогу виїхати безпосередньо на місце роботи лабораторії, поспілкуватися з фахівцями та побачити її роботу.

Мобільна екологічна лабораторія була придбана ще в 2018 році на умовах співфінансування обласного та міського бюджетів, однак деякий час не працювала через відсутність коштів для забезпечення її роботи. У ситуацію втрутився міський голова Володимир Буряк, доручивши підготувати рішення про фінансування роботи лабораторії з бюджету міста. На сесії міської ради депутати пропозицію підтримали, виділивши необхідну суму в розмірі 576 тисяч гривень. З 8 січня лабораторія розпочала свою цілодобову щоденну роботу.

Мобільною лабораторією зацікавились і представники місії ОБСЄ, у зв’язку з чим завітали до Запоріжжя з робочим візитом. Гостей ознайомили з алгоритмом роботи моніторингу та розказали про основні типи досліджень, які проводять фахівці. Зокрема вони стосуються вмісту хімічних речовин в атмосферному повітрі, воді та водоймах, проведення досліджень гама-фону на місцевості та рівня шуму на території житлової забудови.

- Лабораторія працює в цілодобовому режимі, сім днів на тиждень, навіть у вихідні та святкові дні. Ми здійснюємо три виїзди на добу за планом моніторингу – мінімум два рази на день та один уночі. Плюс до всього, опрацьовуємо звернення від мешканців. За час роботи лабораторії вже кілька областей також зацікавились нашим досвідом, - розповів спеціаліст ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» Євген Тулушев.

Наразі вся інформація щодо здійснених досліджень щодня публікується на сайті обласного лабораторного центру. Узагальнені дані також щотижня передаються до екоінспекції, а також міській та обласній владі. Крім того, лабораторія тісно співпрацює з міським контакт-центром "15-80».

- Мешканці телефонують до центру, озвучують проблему, повідомляють свої контактні дані та місцезнаходження, наприклад, якогось незвичного запаху. Оператор отримує інформацію, уточнює її та спрямовує до лабораторного центру, де спеціалісти в свою чергу відпрацьовують отримані дані та виїжджають на місце. Усі результати, не важливо – є перевищення чи його немає, обов’язково передаються до контакт-центру і далі до людини, яка зверталася, - розповів радник міського голови Валерій Еделєв.

Після проведення зустрічі гості мали змогу наочно ознайомитися з роботою лабораторії, її співпрацею із міським контакт-центром "15-80», а також поспілкуватися зі спеціалістами обласного лабораторного центру. Інспектори відзначили прозорість роботи лабораторії та сучасний підхід до здійснення моніторингу стану довкілля.

- Ми спеціальна місія ОБСЄ, яка займається моніторингом безпеки, тож були дуже раді побувати у Запоріжжі і дізнатись, як міська влада займається вирішенням питань безпеки, зокрема й екологічної. Здійснюється регулярний моніторинг довкілля, і ми побачили, що цей процес доволі сучасний та прозорий. Дуже сподіваємось на подальшу співпрацю, - зазначив представник місії ОБСЄ Стівен Дуглас.