Заява міського голови Володимира Буряка

29.01.2020 16:45

Резонансна подія сколихнула все місто і навіть Україну. Сьогодні від цих зборів запоріжці чекають чітко сформульованої позиції і конкретних рішень.

Я не буду зупинятися на подробицях атаки на аеропорт, адже вся необхідна інформація вже доведена до громадськості. Зупинюся на поточній ситуації: будівництво досі заморожене, оскільки у підрядника вилучили всі документи, в тому числі й по терміналу. Хоча вони не мають жодного відношення до справи 15-го року.

Чому так відбувається, здогадатися нескладно. Особисто я бачу політичний і економічний підтексти. І це прикро, тому що збудовано справді гарний і найпередовіший термінал на південному сході країни. Але, на догоду дрібним цілям, масштабний об'єкт заморожено.

Хочу звернути вашу увагу на те, що останнім часом Запоріжжя, як і інші обласні центри, переживає системний тиск. Саме цього року за ініціативи Центру ми втратили мільярди гривень у нашому бюджеті. Це багато? Ви розумієте це краще, ніж будь-хто! Це колосальна цифра для нашого міста.

Мости. Вони продовжують бути темою політичних спекуляцій. У перегонах за рейтингами Центр забрав це питання собі, але обіцяний тендер на будівництво поки зірвано.

Тарифи. Ми, розуміючи всю гостроту проблеми, взяли на себе виконання політичних кроків уряду по 25-відсотковому зниженню оплати за опалення та гарячу воду для населення за грудень. Але не все нам під силу.

Ми тягнемо на собі соціальну і гуманітарну сфери, застарілу інфраструктуру та фактично весь спектр питань життєдіяльності, вишукуючи дефіцитні фінансові кошти.

Ми плануємо взяти собі на баланс засуджену до закриття обласну, підкреслюю – ОБЛАСНУ, бібліотеку для юнацтва. І таких питань багато, але грошей нам ніхто не дарує.

Аеропорт - це остання крапля, фінансовий розмір якої дуже значний - 1 мільярд 85 мільйонів гривень громади. Це лише термінал. І ми не відступили. Вже є перша перемога - міністр інфраструктури Владислав Криклій минулого тижня заявив, що Запорізький аеропорт не віддадуть в концесію через незгоду міської влади. Хочу розвинути тему - ця заява міністра народилася завдяки потрійній незгоді: міської виконавчої влади, депутатського корпусу і громади. Саме ця спільна позиція і врятувала комунальне підприємство від несподіваної концесії.

Нам разом доведеться ще попотіти для розблокування робіт на терміналі, завершення його запуску.

Який же висновок я виніс з цієї ситуації з аеропортом? Важливість єдності! Вперше на моїй пам'яті були відкладені партійні стяги, політичні симпатії - і все місто, депутатський корпус, представники засобів масової інформації кинулися захищати міський об'єкт. І це вражаюче!

І я щиро вдячний всім за це!

Що ми будемо робити далі?

Наша стратегія в цій ситуації незмінна:

1. Максимальна відкритість, щоб не було спекуляцій і перемивання чуток. Правоохоронці, працюйте, але роботу підприємства розблокуйте, аеропорт потрібен людям сьогодні!

2. Ми активно апелюємо і будемо звертатися в юридичні інстанції. Закон - понад усе!

3. Сподіваюся, що сьогодні депутати міської ради сформулюють свою позицію щодо аеропорту на адресу Президента і Уряду. І вона буде рішучою.

4. Якщо знадобиться, міська влада й надалі буде звертатися за допомогою до громади, до ЗМІ.

Закон і Правда на нашому боці, аеропорт ми розблокуємо!

Шановні депутати! Ще один важливий посил до вас сьогодні. Він винесений з уроків останньої ситуації, яка виникла:

1. Закликаю представників депутатського корпусу, незалежно від політичної приналежності і поглядів, до подальшої координації дій з міською виконавчою владою.

Якщо буде створене відповідне міжфракційне об'єднання, я щиро буду вітати і підтримувати його роботу.

2. Не відкидаючи право на політичні симпатії, антипатії і погляди, пропоную роботу об'єднання націлити на захист інтересів нашого міста і нейтралізацію викликів, які перед ним стоять.

3. Хочу публічно заявити, що це об'єднання стане наріжним каменем в основі руху, який я поведу на вибори до міської ради.

Шановні колеги! Нас чекає велика робота з розвитку і захисту нашого міста.