У Запоріжжі обговорили результати боротьби з безхазяйними відходами

30.01.2020 16:21

У Запоріжжі відбулося засідання постійно діючої міської комісії з питань поводження з безхазяйними відходами. Учасники комісії підбили підсумки боротьби зі стихійними звалищами в 2019 році, а також обговорили ситуацію щодо захаращення території колишнього заводу «Гама» по пр. Маяковського, 11.

- Проблема безхазяйних відходів актуальна для всієї України. Ми системно прибираємо, системно боремось, але містяни продовжують смітити. Там, де з’являється невелика купка сміття - вона швидко перетворюється на велике звалище. Однак на сьогодні в Запоріжжі несанкціонованих смітників стає менше. При цьому зберігається проблема з покаранням винних. Місто прибирає, а от виловити та довести вину порушників складно, - зазначив радник міського голови Валерій Еделєв.

За результатами роботи в 2019 році в усіх районах Запоріжжя проводились засідання комісій, рейди щодо виявлення та ліквідації стихійних звалищ. Протягом року з кожного з районів вивозилось в середньому 500 тонн сміття. Також районні адміністрації проводили профілактичні дії з порушниками - першим кроком було попередження. На тих, хто не хотів прибирати за собою сміття, складали адмінпротоколи.

Також були зафіксовані випадки виявлення небезпечного сміття. Зокрема в Олександрівському районі виявили звалище ламп, в Комунарському - рештки тварин, в Хортицькому - ртуть.

Крім того, учасники комісії обговорили ситуацію щодо захаращення території колишнього заводу «Гама» по пр. Маяковського, 11. Там виявили купи сміття, яке до того ж спалюють. Мешканці прилеглих будинків скаржаться на бруд та сморід. Зараз там проводять рейди фахівці державної екологічної інспекції спільно з інспекцією з благоустрою Запорізької міської ради.

Валерій Еделєв підсумував, що робота в районах велася систематично, що підтверджує позитивна динаміка - звалищ стає менше та їх прибирають. Однак необхідно посилити роботу з містянами, які несанкціоновано викидають сміття, зокрема більше уваги приділити складанню протоколів.