Комунальні підприємства Запоріжжя продовжують отримувати нову техніку

07.02.2020 12:50

Комунальні підприємства Запоріжжя продовжують оновлювати техніку. На початку січня нову техніку отримало КП «Водоканал». Тепер настала черга концерну «Міські теплові мережі». Сьогодні її презентували на території однієї з котельних підприємства. Серед придбаної техніки екскаватори, автомайстерні, легкові автомобілі для служб, які працюють зі споживачами.

Концерн «Міські теплові мережі» виконує значні обсяги робіт по заміні, ремонту мереж. Підприємство активно працює зі споживачами. У цій ситуації важливе значення має оновлення техніки, адже значна її частина потребує заміни. Зокрема це має підвищити ефективність роботи концерну «МТМ» по усуненню аварійних ситуацій, виконанню ремонтів і т.д.

- Техніка концерну «Міські теплові мережі» потребує оновлення. Саме тому була прийнята програма закупівлі техніки на умовах фінансового лізингу. Техніка призначена як для ліквідації аварійних ситуацій так і для забезпечення роботи ремонтних бригад. Мають надійти ще 3 пересувні майстерні, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова Володимир Буряк відзначив, що однією з проблем є те, що згідно загальнодержавними нормативами у розпорядженні концерну «Міські теплові мережі» залишається менше 10% коштів, які надходять від споживачів. Інше автоматично йде на оплату природного газу і т.д.

У результаті у підприємства недостатньо коштів для розвитку, закупівлі нової техніки. Місто змушене надавати фінансову допомогу концерну для того, щоб забезпечити його стабільну роботу. Тому і техніка закуповується на умовах фінансового лізингу. Підприємству вона потрібна, але залучити кредити або використати власні кошти для її придбання концерн не може.

- Вже достатньо довго працюємо над тим щоб добитися зміни цього перерозподілу, щоб він був більш справедливим. У разі успіху у концерну «Міські теплові мережі» повинна запрацювати власна інвестиційна програма, яка вже діє у «Водоканалу». Після цього підприємство зможе виконувати роботи не лише за гроші бюджету, а й за власні обігові кошти, - наголосив Володимир Буряк.

У 2019 році на сесії Запорізької міської ради концерн «Міські теплові мережі» отримав дозвіл на придбання нової техніки на умовах фінансового лізингу. Також для цього підприємству виділили кошти з бюджету міста.

Зокрема було придбано 4 колісні екскаватори-навантажувачі. Вони будуть використовуватися для виконання земляних та навантажувальних робіт. Один з них має у комплекті гідро молот, ще один – фрезу. Також закупили 8 автомайстерень для невеликих ремонтних бригад. Кожна з них забезпечена зварювальним агрегатом, мотопомпою і т.д. Очікуються ще 3 великі пересувні автомайстерні.

Нагадаємо, на початку січня комунальне підприємство «Водоканал» отримало нову техніку - фронтальний навантажувач, бульдозер, 2 самоскиди, екскаватори, легкові автомобілі для служб, які працюють зі споживачами.