У Запоріжжі обговорили питання охорони та розвитку культурної спадщини міста

20.02.2020 18:01

20 лютого в Агенції регіональних ініціатив відбувся круглий стіл на тему «Культурна спадщина Запоріжжя: проблеми, перспективи, механізми контролю». До обговорення були запрошені начальник інспекції з благоустрою Віталій Лисенко, начальник відділу охорони культурної спадщини Запорізької міської ради Ігор Кисліцин, а також запорізький краєзнавець та екскурсовод Роман Акбаш.

У минулому році місто активно взялось за питання збереження культурної спадщини. Так, була розроблена концепція Коду Запоріжжя. Саме цей матеріал, створений фахівцями з Харкова, регламентує зовнішній вигляд центральної частини міста – як мають виглядати фасади будинків, рекламні вивіски, які перетворення можна чи не можна на них реалізовувати.

- Практично всі будинки, що знаходяться на проспекті Соборному, на відрізку від проспекту Металургів до площі Запорізької, частина будинків в Олександрівському районі – знаходяться під охороною держави. Вони є пам’ятками культури чи архітектури та занесені до державного реєстру, тому до цих будівель має бути особливе ставлення. Наразі ми проводимо регулярні рейди, активно реагуємо на звернення громадян чи публікації в ЗМІ та соцмережах щодо порушень у цій сфері, але не все робиться так швидко. Перед тим, як щось контролювати - треба прийняти і затвердити комплекс заходів, документації, роз’яснити правила – над чим ми наразі плідно працюємо, - розповів начальник інспекції з благоустрою Запорізької міської ради Віталій Лисенко.

Так, крім створення концепції Коду міста, вже розроблена інтерактивна мапа розміщення будинків, які мають історичну або культурну цінність. Видано спеціальний буклет, де детально розписано, як мають виглядати рекламні та інформаційні вивіски, в ньому є графічні матеріали, відсилки до законодавчих норм, приклади, реалізовані в місті.

Також восени минулого року в міській раді було створено спеціальний відділ, робота якого присвячена саме охороні культурної спадщини.

- Наразі відділ формується, ми набираємо спеціалістів. Далі – розпочнемо активну роботу не лише в галузі охорони культурних та історичних місць, а й у сфері інформаційній – мешканці мають розуміти, як правильно ставитися до пам’яток, - зазначив начальник відділу охорони культурної спадщини Запорізької міської ради Ігор Кисліцин.

Також, як повідомив начальник інспекції з благоустрою Віталій Лисенко, наразі вирішується питання щодо збільшення штрафних санкцій за порушення в ставленні до пам’яток. Мінімальний наразі складає 240 гривень, а максимальний досягає 1700 гривень.

- Було відправлено звернення від міського голови Володимира Буряка до народних депутатів, що представляють Запоріжжя у Верховній Раді, щодо внесення змін до законодавства з приводу збільшення штрафних санкцій щонайменше в 10 разів. Наразі отримали відповідь, що законопроєкт розроблений і перебуває на погодженні в комітетах. Тому ми сподіваємося, що ініціатива міста Запоріжжя, яке подало таку правку, буде узаконена, - розповів Віталій Лисенко.