Володимир Буряк вважає неприпустимим закриття обласних протитуберкульозних диспансерів

26.02.2020 14:25

Не допустити закриття у Запоріжжі обласних протитуберкульозних амбулаторних диспансерів, скорочення їх фінансування, звільнення лікарів-фтизіатрів. Відповідне Звернення до Президента України Володимира Зеленського, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Запорізької обласної ради міський голова Володимир Буряк запропонував прийняти на сьогоднішній сесії Запорізької міської ради.

Сьогодні проходить 48-а сесія Запорізької міської ради. До порядку денного внесено десятки питань, які стосуються різних сфер життєдіяльності міста. Зокрема медицини, освіти, ЖКГ, інфраструктури та благоустрою, громадського транспорту. Є серед них і ті, які потребують першочергового розгляду, оперативного внесення на розгляд депутатів. Причина – суспільна важливість їх прийняття для громади Запоріжжя.

Одне з них – Звернення від Запорізької міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Запорізької обласної ради щодо недопущення закриття обласних протитуберкульозних амбулаторних диспансерів. Його сьогодні вніс на розгляд сесії міський голова Володимир Буряк.

- Ще одне питання – закриття протитуберкульозних диспансерів. Ця новина викликала суспільний резонанс, тому міська рада не може залишитися осторонь. Сьогодні розглядаємо Звернення про недопущення їх закриття, пропоную його підтримати. Протитуберкульозні диспансери знаходяться не на балансі міста, але я вважаю, ви зі мною погодитеся, що в разі необхідності ми зможемо допомогти облраді з фінансуванням, - зазначив Володимир Буряк.

Міський голова Володимир Буряк наголосив, що такі спеціалізовані заклади вкрай необхідні, враховуючи те, що Запорізька область знаходиться в п’ятірці регіонів з найвищим рівнем захворюваності на туберкульоз. Нагадаємо, диспансери знаходяться в обласному підпорядкуванні. Однак розташовані вони у Запоріжжі і надають медичну допомогу в тому числі й мешканцям нашого міста.

Зазначимо, «оптимізація» витрат на утримання медичних установ запланована з 1 квітня згідно з відповідним рішенням Запорізької обласної ради, на балансі якої знаходяться чотири тубдиспансери в місті Запоріжжя.

"Заплановане скорочення може охопити до 80% медичного персоналу і призвести до закриття трьох з чотирьох спеціалізованих медустанов. З майже 150 співробітників планується залишити лише 12 лікарів і 12 медсестер. Кількість ліжко-місць планується зменшити більш ніж удвічі – з 500 до 220…

Негативний суспільний резонанс також викликало рішення передати туберкульозних хворих на облік сімейним лікарям в районні поліклініки. Людей турбує загроза щоденних контактів з носіями небезпечного захворювання в непрофільних поліклінічних установах.

…З огляду на наведені аргументи, просимо взяти на міністерський контроль «реформування» запорізьких тубдиспансерів і знайти можливості для їх збереження", - зазначається у Зверненні.