В Запоріжжі розказали, чи готові лікарні до прийому хворих на коронавірус

17.03.2020 17:53

У медичних закладах міста триває підготовка до можливого прийому пацієнтів з діагнозом коронавірус. Вже визначений алгоритм дій та місця, де прийматимуть хворих. Також раніше закуплене обладнання для штучної вентиляції легенів, підписано угоди на придбання швидких тестів, що дозволять визначити вірус. Сьогодні медичні працівники показали палати шостої міської лікарні та розповіли про свою готовність.

У Запоріжжі розподілили обов’язки між кількома медичними закладами. Так, першою хворих на коронавірус буде приймати Запорізька обласна інфекційна лікарня – для інфікованих передбачено 60 місць. Якщо пацієнтів буде більше, там готові звільнити додаткові місця, перевівши пацієнтів з іншими діагнозами до шостої міської лікарні. Якщо ж у місті спалахне епідемія та знадобиться ще більше ліжок, у лікарні №6 також будуть готові прийняти інфікованих на COVID-19.

Також до екстрених ситуацій готові і інші міські лікарні, зокрема №8 та №9. Передбачено, що восьма лікарня прийматиме осіб, що контактували з інфікованими. Переважно тут спостерігатимуть за самопочуттям людей похилого віку, щоб помітити перші симптоми.

Лікарня №9 за необхідності перетвориться на госпітальне відділення для особливо важких пацієнтів з ускладненнями.

Сьогодні персонал шостої міської лікарні показав умови, в яких вони можуть прийняти хворих на коронавірус. Так, для можливих пацієнтів виділять приміщення терапевтиченого відділення. Вже зараз у закладі перенесли всі планові операції, щоб зберегти додаткові місця.

Також показали реанімаційне відділення на 12 осіб. Кожне ліжко тут оснащене реанімаційним обладнанням, слідкуючою апаратурою, апаратами штучного дихання, у тому числі 6 із них – нові.

- Наші лікарі проінструктовані, вони мають великий досвід роботи та все необхідне обладнання, щоб у разі ускладнень надати невідкладну допомогу. Специфічного лікування коронавірусу не існує, також не існує вакцини. Лікування проводиться симптоматичне. Якщо є ускладнення, то це антибіотикотерапія, в разі важких форм проводиться штучна вентиляція легенів та інтенсивна терапія, - розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.

Нагадаємо, на боротьбу з коронавірусом у Запоріжжі передбачили 100 мільйонів гривень. На ці кошти закуплять ще 20 сучасних апаратів штучної вентиляції легенів та супутнє обладнання, 3,5 тисячі швидких тестів на COVID-19, апарати для точної діагностики вірусу на базі обласного лабораторного центру, набори індивідуального захисту для лікарів, а також необхідні медикаменти.

Але медики радять – краще попередити хворобу, аніж лікувати ускладнення. Тому запоріжців просять не виходити з дому без гострої потреби, дотримуватись власної гігієни та слідкувати за здоров’ям. У разі виникнення кашлю або температури треба якомога скоріше звернутися за медичною допомогою.