Запоріжжя звернулося за підтримкою до центральних органів влади

25.03.2020 18:01

На сесії Запорізької міської ради прийняли низку звернень до центральних органів влади. Вони стосувалися цін на продукти харчування, вирішення нагальних проблем бюджету Запоріжжя та іншого.

Зокрема запропоновано на період карантину поновити державне регулювання цін для товарів першої необхідності. Адже зараз у країні відбувається збільшення оптових цін на товари. Як результат – підвищуються ціни у магазинах та супермаркетах, що відчувають всі громадяни. Відновлення державного регулювання дозволить не допустити необґрунтоване зростання цін на товари першої необхідності.

Ще одне важливе звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України стосувалося вирішення нагальних проблем бюджету Запоріжжя. Адже останні зміни у законодавстві, зменшення надходжень до бюджету у результаті карантину призведуть до того, що бюджет міста втратить понад 350 мільйонів гривень. До того ж місто спрямовує додаткові кошти на боротьбу з коронавірусом – 100 млн грн.

Враховуючи це міська влада просить запровадити механізми компенсації втрат місцевих бюджетів. Ще одне важливе питання – перенесення терміну впровадження чергового етапу медичної реформи та виділення місту додаткової медичної субвенції у 500 млн грн.

Ще одне звернення стосувалося вирішення низки податкових питань, враховуючи ситуацію що склалася. Серед нагальних питань, які мають бути вирішені на рівні держави – внесення змін для звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання житлово-комунальних послуг.

Крім того – перегляд відносин з НАК «Нафтогаз». Зокрема щодо зниження відсотка розрахунку за договорами для придбання природного газу, зменшення нормативу розподілу коштів для «Нафтогазу», а також заборону застосовування НАК «Нафтогаз України» штрафних санкцій у разі несвоєчасного виконання зобов’язань за договорами. Причина – зниження рівня платежів споживачів за надані послуги в умовах карантину.

Також невирішеним є й питання перенесення строків введення штрафних санкцій через неоснащення будинків вузлами комерційного обліку. Однак зараз зрозуміло, що наразі у сучасних умовах встановлення не буде виконане у визначений термін.