Як у Запоріжжі проводять перевірки на коронавірус з допомогою отриманих тестів?

26.03.2020 15:31

Початок роботи міської комісії з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Як після отримання тестів працює система перевірки у разі появи підозри на коронавірус. Ці та інші питання сьогодні обговорили у міськвиконкомі.

З 14.00 25 березня у Запоріжжі було введено режим надзвичайної ситуації. Причина – виявлення перших випадків захворювання коронавірусом. Відповідне рішення прийняв виконавчий комітет Запорізької міської ради. Була створена міська комісія з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, яка вже розпочала свою роботу.

Радник міського голови Валерій Еделєв доповів сьогодні Володимиру Буряку про реалізацію у місті карантинних заходів, у тому числі і додаткових.

Важливе питання – тестування у разі підозри на коронавірусну інфекцію. Адже місто вже отримало перші тести. Міський голова відзначив, що запоріжці мають чітко розуміти як зараз працює система перевірки.

- В першу чергу перевіряються люди, які за медичними показаннями мають підозру захворювання на коронавірусну хворобу. Зробити тест можна виключно за призначенням сімейного лікаря, який підтвердить необхідність цього. Якщо ж людина погано себе почуває, має високу температуру, приїхала з-за кордону, то не потрібно йти до лікарні. Необхідно дзвонити «103» і у цьому випадку приїде підготовлена бригада «швидкої», - сказав Володимир Буряк.

Переважно спочатку перевірка проводиться за допомогою швидких тестів. Потім, у разі необхідності, з використанням ПЛР-діагностики. На даний момент ПЛР-діагностику обласний лабораторний центр виконує за допомогою німецьких реагентів, придбаних за кошти бюджету міста.

Міський голова також висловив думку, що на державному рівні необхідно затвердити механізм обов’язкового, можливо навіть примусового, тестування на коронавірус тих, хто приїхав у цей період з-за кордону, їх самоізоляції, а у деяких випадках навіть обсервації. Це має стати одним з механізмів стримування розповсюдження хвороби.

Міський голова також прокоментував останній події на своїй публічній сторінці у соціальній мережі «Фейсбук».

Нагадаємо, у Запоріжжі працює офіційний Telegram-канал COVID-19, присвячений інформуванню щодо боротьби з поширення коронавірусу. Приєднатися до офіційного Telegram-каналу COVID-19.ЗАПОРІЖЖЯ можна за посиланням https://t.me/covid_zp.