Чим оброблятимуть запорізькі будинки?

31.03.2020 17:26

Запорізькі ОСББ почали безкоштовно отримувати засоби для дезінфекції будинків. У той же час у соціальних мережах поширюється недостовірна інформація, що ОСББ примушують обробляти будинки виключно цим засобом, який до того ж шкідливий для здоров’я.

Зазначимо, раніше представники деяких запорізьких ОСББ неодноразово наголошували, що не мають можливості самостійно виконувати дезінфекцію під’їздів. Для цього у них відсутні кошти. Просили допомоги у міської влади.

Міська влада відреагувала на такі звернення. Була вивчена ситуація на запорізьких підприємствах, які мають можливість виробляти необхідні засоби. Допомогу місту надав Запорізький титано-магнієвий комбінат. У результаті вдалося досягти домовленості про те, що підприємство безкоштовно передасть міській владі необхідний розчин.

Його можуть отримати всі ОСББ, яким це потрібно. У той же час ОСББ може самостійно обрати засіб, яким у відповідності з діючими нормативами можна дезінфікувати будинки. Деякі з них розпочали робити це, закупивши все необхідне за власні кошти.

У відповідь у соціальних мережах почали поширювати недостовірну інформацію про те, що запропонований безкоштовний засіб шкідливий та не призначений для дезінфекції будинків.

Представники ЗТМК спростували ці чутки. За інформацією підприємства, гіпохлорит кальцію - один з побічних продуктів виробничої діяльності ЗТМК. Він утворюється при очищенні вапняним молоком від хлору газів, що виділяються і відходять при виробництві тетрахлориду титану і магнію. Цей дезінфікуючий засіб, якому властивий широкий спектр антимікробної дії, використовується для дезінфекції різних приміщень, включаючи лікарні, парадні житлових будинків. Наприклад, для дезінфекції одного під'їзду 10-поверхового будинку буде потрібно 10 л такої рідини.

Зазвичай ЗТМК реалізує гіпохлорит кальцію для споживачів за комерційною ціною, проте в даний час підприємство буде безкоштовно поставляти Запоріжжю дезінфікуючий засіб (щодня по 25 куб м дезінфікуючого розчину, що складає 25 тис. літрів).

Наголосимо ще раз. ОСББ ніхто не примушує використовувати саме цей засіб. Головна вимога міської влади – виконувати регулярну дезінфекцію будинків в умовах карантину. ОСББ може самостійно обрати для себе засіб та закупити його, якщо мешканців не влаштовує запропонований ЗТМК варіант.