Запоріжжя протягом карантину отримуватиме від ЗТМК засіб для дезінфекції будинків

01.04.2020 13:31

ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» розпочало безкоштовно надавати у Запоріжжі дезінфікуючий засіб для санітарної обробки житлових будинків в умовах карантину - гіпохлорит кальцію.

- Сьогодні ми, як міська влада, прагнемо виконати дуже важливу місію - збереження життя і здоров'я жителів Запоріжжя. Ми бачимо, що відповідальні підприємства допомагають місту і підставляють нам своє плече у важку хвилину. ЗТМК - одне з таких підприємств. Його допомога - в наданні дезінфікуючого розчину. В умовах карантину ОСББ, керуючі компанії зобов’язані регулярно виконувати дезінфекцію під’їздів. У той же час зрозуміло, що зокрема для ОСББ це додаткові витрати. Тому вони неодноразово зверталися до міської влади з проханням допомогти наданням необхідних засобів. Після ознайомлення з ситуацією на підприємствах міста нам вдалося досягти домовленості з ЗТМК, що підприємство безкоштовно надаватиме засіб для обробки будинків. Відповідальні за координацію проєкту з дезінфекції під'їздів - голови районних адміністрацій. ОСББ вже почали безкоштовно отримувати цей засіб. Підкреслю, що ніхто не примушує ОСББ використовувати саме його. Головна вимога – виконувати регулярну дезінфекцію будинків. У сучасних умовах це дуже важливо, адже має знизити ризик поширення коронавірусу у Запоріжжі, - прокоментував міський голова Володимир Буряк.

За інформацією підприємства, гіпохлорит кальцію - один з побічних продуктів виробничої діяльності ЗТМК. Він утворюється при очищенні вапняним молоком від хлору газів, що виділяються і відходять при виробництві тетрахлориду титану і магнію. Цей дезінфікуючий засіб, якому властивий широкий спектр антимікробної дії, використовується для дезінфекції різних приміщень, включаючи лікарні, парадні житлових будинків. Наприклад, для дезінфекції одного під'їзду 10-поверхового будинку буде потрібно 10 л такої рідини.

Зазвичай ЗТМК реалізує гіпохлорит кальцію для споживачів за комерційною ціною, проте в даний час підприємство буде безкоштовно постачати в Запоріжжя дезінфікуючий засіб.

- Першу партію гіпохлориту кальцію комбінат вже передав місту. Гіпохлорит кальцію активно застосовувався ще за радянських часів для дезінфекції приміщень і лікарнях, і його дезінфікуючі властивості відомі. Сьогодні всі проходять випробування на міцність. І від того, наскільки ми готові підтримувати один одного, залежить майбутнє міста. На своєму підприємстві для співробітників ми вже провели всі необхідні карантинні заходи. Зараз ми активно допомагаємо міській владі. Відповідальний бізнес зобов'язаний допомогти місту і його жителям у скрутну хвилину, - сказав директор ЗТМК Володимир Сивак.

Довідка. ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» - єдиний в Україні і Європі виробник губчатого титану. Підприємство також спеціалізується на виробництві титанового шлаку, титанових злитків, слябів і легованих сплавів (титану з алюмінієм і титану з киснем). Group DF контролює 49% в статутному капіталі ТОВ «ЗТМК», а 51% знаходиться у власності держави.