Запоріжців штрафуватимуть за проїзд у транспорті без спеціальної перепустки

07.04.2020 16:20

З 8 квітня в Запоріжжі вводять спеціальні перепустки для проїзду в громадському транспорті. Їх видаватимуть працівникам підприємств, установ, організацій, які відносяться до сфер, що мають дозвіл працювати в умовах карантину.

Рішення про таку оптимізацію роботи транспорту прийняла міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, спираючись на рішення обласної комісії з ТБНС та відповідно до вимог постанови № 255 Кабінету міністрів України. Карантин посилюють аби зменшити масштаби поширення коронавірусної інфекції.

Як розповів радник міського голови Валерій Еделєв, перепустки видаватимуть працівникам керівники підприємств. Затверджену форму довідки можна скачати на офіційному сайті Запорізької міської влади, або в офіційному Telegram-каналі COVID-19.ЗАПОРІЖЖЯ.

- Видача довідок належить до зони відповідальності керівників підприємств та установ міста. Саме вони повинні визначити, чи належить їх підприємство до переліку тих закладів, які згідно з  постановою Кабінету Міністрів належать до критичної інфраструктури. Бажано, щоб перепустки реєструвалися в спеціальному журналі та не видавались безконтрольно, але ще раз підкреслю – це зона відповідальності керівників підприємств, - зазначив Валерій Еделєв.

Також радник міського голови наголосив, що зараз опрацьовується питання перевезення окремих категорій містян, які не задіяні в роботі критичної інфраструктури, але їм терміново необхідно скористатися громадським транспортом. Зокрема у таких випадках, як відвідування стоматології в ургентних випадках, або допомога родичам старше 60 років.

- Всі ці питання ми намагаємося вирішити в рамках діючого законодавства, тому що обмежені постановами Кабміну, які не можна скасувати або переписати. Тому ми змушені в першу чергу виконувати рішення цих постанов, а вже потім нормативними актами регламентувати всі аспекти, щоб від прийнятих рішень не постраждали запоріжці, - зазначив Валерій Еделєв.

Крім того, у Запорізькій області почали облаштовувати спеціальні блокпости. Безпосередньо в Запоріжжі їх сім. Вони необхідні для того, що у випадку масштабного поширення хвороби обмежити пересування всередині області. Там чергуватимуть представники патрульної та Національної поліції, та служби з надзвичайних ситуацій. Поки що інспектори вибірково перевірятимуть окремі авто. У випадку підозри, що в машині є хворі на коронавірус, діятимуть за протоколом – викличуть спеціальну бригаду медиків, які зроблять експрес-тести, та вже далі діятимуть за ситуацією.

Начальник управління з питань транспортного забезпечення та зв’язку Запорізької міської ради Олександр Власюк, відповідно до постанови № 255 Кабінету міністрів України, перевезення працівників критичної інфраструктури в громадському траснпорті дозволені, окрім випадків, коли цей транспорт працює в режимі маршрутного таксі. В Запоріжжі такий режим не використовується. усі автобуси, як великої місткості, так і класу B обслуговують маршрути в звичайному режимі, а не в режимі маршрутного таксі.      

З перевізниками була проведена нарада стосовно нових умов перевезення містян. Наявність довідок відслідковуватимуть безпосередньо водії. Також дотримання карантинного режиму контролюватимуть поліція та спеціально створені мобільні групи. За відсутність перепусток або проїзд без засобів індивідуального захисту передбачені штрафи.

- Поліція буде перевіряти в першу чергу наявність довідок у пасажирів. Хто її видав, куди людина їде, де місце роботи. За проїзд в транспорті без довідки або без маски передбачені штрафи - від 17 до 34 тисяч гривень. Водія оштрафують, якщо впустить пасажирів без довідки і без маски, пасажир отримає штраф, якщо зніме маску, або захоче зайти без перепустки, - зауважив Олександр Власюк.

Варто відзначити, що підприємства можуть відмовитись від видачі довідок, затверджених міською владою, та перевозити своїх працівників службовими або спеціально найнятими автобусами.