У програмі «Черговий по місту» обговорили актуальні питання життєдіяльності Запоріжжя

10.04.2020 14:18

Щочетверга в прямому ефірі програми «Черговий по місту» на телеканалі Z ведучий і представник місцевої влади обговорюють актуальні для міста теми. Так, 9 квітня до студії завітав заступник міського голови Володимир Волобуєв і відповів на запитання запоріжців, адресовані телефоном прямого ефіру і в соціальній мережі «Фейсбук».

Отож, спочатку гість програми розповів про події, які відбулись у Запоріжжі останнім часом. Як зазначив Володимир Волобуєв, протидія поширенню коронавірусної інфекції нині є першочерговим завданням для міста та всієї країни загалом. Так, у Запоріжжі станом на ранок 9 квітня зафіксовано 14 лабораторно підтверджених випадків зараження COVID-19, з яких 5 осіб успішно пройшли курс лікування й одужали.

Крім того, з початку поточного тижня - 6 квітня - почали діяти посилені карантинні заходи, згідно з Постановою Кабінету Міністрів № 255. Зокрема заборонено перебувати в громадських місцях без респіраторів чи захисних масок, переміщатися групами більше двох осіб, окрім випадків службової необхідності та супроводу дітей, відвідувати парки, сквери, зони відпочинку, крім вигулу домашніх тварин однією людиною чи в разі службової необхідності, а також спортивні і дитячі майданчики.

- Запоріжці, на жаль, досить легковажно поставилися до впроваджених заходів, нерідко нехтуючи ними. Хотів би запевнити всіх, що реалії сьогодення закликають до усвідомлення небезпеки. Слід уникати великих скупчень людей, особливо це стосується дітей і пенсіонерів, - зазначив Володимир Волобуєв.

Також заступник міського голови нагадав, що 8 квітня міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, спираючись на рішення обласної комісії з ТБНС та відповідно до вимог постанови № 255 Кабінету Міністрів України, ухвалила рішення щодо обмеження руху громадського транспорту.

- У багатьох чомусь склалося враження, що органи місцевого самоврядування ухиляються від виконання Постанови Кабінету Міністрів, дозволивши пересування містом маршруток. Знову ж таки, користуючись нагодою, хотів би зазначити, що у місті Запоріжжі такого транспорту немає. Сумніви виникли стосовно автобусів класу В – так званих "спринтерів". Тож відповідна Постанова у Запоріжжі нині виконується в повному обсязі, - додав Володимир Волобуєв.

Першочергово такі заходи були вжиті для організації перевезень окремих категорій містян, задіяних в роботі критичної інфраструктури. Це зокрема працівники медичних закладів, аптек, магазинів та ін. Ще один крок до оптимізації роботи транспорту - введення, починаючи з 8 квітня, спеціальних перепусток для проїзду.

- Хочу також всіх попередити і застерегти не купувати довідки, які сьогодні активно пропонують на продаж у мережі Інтернет. Працівниками поліції створені мобільні групи, котрі перевірятимуть наявність у пасажирів відповідних перепусток. Тож краще цим не зловживати і не підробляти документи, - розповів Володимир Волобуєв.

Нагадав заступник міського голови і про забезпечення медзакладів необхідним обладнанням, а персоналу – засобами дезінфекції та індивідуального захисту.

- Безпека лікарів – це пріоритет, адже саме вони знаходяться на передовій боротьби з поширенням коронавірусу. Запасів нині вдосталь – вистачить щонайменше на два-три тижні в разі інтенсивного надходження пацієнтів. Проблем з подальшими поставками не має виникнути, - додав Володимир Волобуєв.

Також зазначимо, що всі актуальні новини й базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусною інфекцією можна знайти на офіційному Telegram-каналі COVID-19. ЗАПОРІЖЖЯ.