Запорізькі медики отримали перший мобільний апарат ШВЛ для новонароджених

07.05.2020 17:30

Сьогодні в міському пологовому будинку №4 з’явився сучасний, дуже важливий транспортний кювез з вбудованим апаратом ШВЛ для малюків, що народилися з вадами дихання. Це перший в Запоріжжі апарат з можливостям транспортування новонародженого пацієнта, який допоможе медикам зберегти його життя. Апарат, придбаний за кошти міського бюджету, вартує майже три мільйони гривень.

В рамках боротьби з коронавірусною інфекцією в Запоріжжі визначено декілька закладів для надання медичної допомоги пацієнтам з цим діагнозом. А саме – міські лікарні №2, 6, 7, дитяча лікарня №5 , а також пологовий будинок № 4. Сьогодні цей заклад отримав новий транспортний кювез із вбудованим апаратом ШВЛ для допомоги малюкам. Тут він необхідний не тільки у період епідемії, але й для інших складних ситуацій.

- За допомогою нового обладнання можна надавати невідкладну медичну допомогу важким новонародженим дітям з дихальними розладами, недоношеним малюкам, і одночасно можна транспортувати їх з пологового залу до відділення невідкланої допомоги, або до 5-ї дитячої лікарні, де є дуже сучасна реанімація. Таким чином за допомогою такого апарату є можливість зберегти життя більшій кількості новонароджених діток, - розповіла начальниця відділу реформи та розвитку галузі охорони здоров’я департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Марина Ситнікова.

Зараз у міському пологовому будинку №4 приймають виключно пацієнток з підозрою на коронавірусну інфекцію. Станом на сьогодні тут знаходиться 6 таких жінок.

- У всіх задовільний стан, надана необхідна допомога. Всіх протестовано – і швидкими тестами, і ПЛР-тестами. Всі результати негативні. Але пацієнтки залишаються тут, у нас, до кінця лікування. Тут є все необхідне для цього. За кошти міського бюджету закупили достатню кількість препаратів для допомоги, засоби індивідуального захисту для лікарів, - сказав директор КНП «Пологовий будинок №4» Запорізької міської ради Юрій Бессарабов.

Транспортний кювез із вбудованим апаратом ШВЛ закуплений в рамках програми боротьби з коронавірусною інфекцією в місті. Нагадаємо, що загалом для цього з міського бюджету виділено 100 мільйонів гривень.

За ці кошти медичні заклади Запоріжжя забезпечені запасами засобів індивідуального захисту, дезрозчинів, антисептиків і тестів на виявлення коронавірусної інфекції. Продовжуються поставки закупленого додаткового медичного обладнання.

Придбано рентгенівську мобільну систему з цифровим детектором зображення, що дозволяє проводити обстеження без рентгенівської плівки. Місто отримало два УЗД-апарати експертного класу, завдяки яким лікарі максимально швидко зможуть побачити актуальний стан легенів пацієнта, що вкрай важливо при діагностуванні та лікуванні коронавірусу.

Місто перерахувало кошти та очікує надходження 25 апаратів штучної вентиляції легень і десятки одиниць іншого необхідного обладнання. Надійшла партія базових ліків і медичних препаратів для реанімацій.