Володимир Буряк прокоментував ситуацію з доплатами медикам

18.05.2020 14:10

У Запоріжжі медики міських медичних закладів, які брали участь у боротьбі з коронавірусною інфекцією, лікуванні хворих коронавірусом, поки так і не отримали державних доплат за березень та квітень. У ситуацію втрутився міський голова Володимир Буряк, який доручив виплатити необхідні надбавки за березень за рахунок коштів бюджету Запоріжжя.

Понад 70 медиків медичних закладів Запоріжжя у березні брали участь у лікуванні хворих коронавірусом, реалізації заходів по недопущенню розповсюдження коронавірусної інфекції. Всі вони мали отримати 300% доплати за березень за рахунок коштів Державного бюджету. Однак поки жодної копійки так і не отримали. Не дивлячись на те, що вже неодноразово на центральному рівні було заявлено, що гроші до областей надійшли.

Сьогодні на прохання журналістів ситуацію прокоментував міський голова Володимир Буряк, який наголосив, що не зважаючи на всі офіційні заяви про надходження коштів до областей медики міста грошей так і не отримали.

- Я вважаю, що медики, які зараз працюють у Запоріжжі, роблячи все для того, щоб не було поширення пандемії коронавірусу, знаходяться в осередку цієї інфекції, дійсно на передовій. Тому мною було прийняте рішення не чекати надходження коштів з Державного бюджету, адже градус напруги вже дуже великий. Виплатити цей мільйон гривень, який не надійшов до медиків, за рахунок бюджету міста, - зазначив Володимир Буряк.

Міський голова нагадав, що раніше з бюджету міста було виділено близько 100 мільйонів гривень на боротьбу з розповсюдженням коронавірусу. Ці кошти спрямовані на закупівлю засобів індивідуального захисту, дезінфекції, антисептиків, ліків, медичного обладнання.

- Знайдемо цей 1 мільйон гривень у бюджеті міста і виплатимо медикам гроші. Такий проєкт рішення буде розглянуть на найближчій сесії міської ради. Впевнений, що депутати його підтримають і наші медики отримають ці кошти. Не буду кривити душею, сподіваємося, що держава нам їх компенсує. За квітень до Запоріжжя має надійти вже близько 9 мільйонів гривень. Але це вже буде по іншому механізму. Це буде розподілення через Національну службу здоров’я України. Кошти будуть виділені медичним закладам. Їх будуть розподіляти вже головні лікарі, а не чиновники з облдержадміністрації, - сказав Володимир Буряк.

Зазначимо, за квітень доплати мають отримати вже більше медиків, адже кількість хворих та задіяних медичних працівників у цей період зросла. 

Міський голова зазначив, що за рахунок виділених коштів місто вирішило придбати у тому числі і 25 додаткових апаратів ШВЛ. Перші з них вже надійшли.

- Нещодавно отримали перші 4 апарати ШВЛ. З тих 25 додаткових, які ми вирішили закупити цього року. Загалом по місту у нас близько 170 апаратів ШВЛ. Частина з них ще радянські, застарілі. Але серед них і 63 сучасних. Плюс до них ті 25, які ми придбали та вже почали отримувати. Інші поки не надійшли, але це проблема по всій країні. Найближчим часом очікуємо ще 2 додаткових апарати ШВЛ, - розповів Володимир Буряк.