Дев’ята міська лікарня отримала чотири апарати ШВЛ

19.05.2020 15:37

КНП «Міська лікарня №9» отримала чотири сучасних апарати штучної вентиляції легень високого класу. Медичне обладнання функціонуватиме на базі реанімаційного відділення. У разі потреби його застосовуватимуть до хворих з дихальною недостатністю, а також пацієнтів з виявленим коронавірусом – їх тут готові ушпиталювати після переповнення обласної інфекційної лікарні, яка обрана базовою.

Нові апарати ШВЛ HAMILTON-C1 дозоляють медичним працівникам редагувати численні налаштування, які сприяють досягненню максимально позитивних результатів у лікуванні. Наприклад, підбір оптимальних параметрів «вентиляції» для кожного пацієнта здійснюється індивідуально - з урахуванням особливостей його організму. Крім того, апарати ШВЛ працюють як від електричного живлення, так і автономно завдяки вбудованому акумулятору.

Таке обладнання є незамінним у повсякденній роботі лікарів. Ще більшої актуальності респіраторна підтримка набуває в умовах боротьби з коронавірусом.

- У нашому відділенні наявні 13 апаратів ШВЛ разом з цими чотирма. Ці апарати слід розглядати як окремий метод лікування, адже вони мають багато режимів, багато налаштувань. Це дозволяє нам надавати найбільш фізіологічну і найменш травматичну респіраторну підтримку пацієнту, - розповів завідувач відділення анестезіології з ліжками інтенсивної терапії КНП «Міська лікарня №9» Олександр Вєдєнєєв.

У КНП «Міська лікарня № 9» очікують надходження ще 6 таких апаратів. Потребу вираховують від загальної кількості ліжко-місць у відділенні – апаратів ШВЛ має вистачати по одному на кожне, плюс ще 30% - на зміну.

- У будь-якому випадку якщо пацієнт потребує ШВЛ, він повинен знаходитися у відділенні реанімації. Тому ці апарати функціонуватимуть тут. Надійдуть хворі на коронавірус, отже допомога надаватиметься таким пацієнтам. Тим паче, наш лікувальний заклад визначений одним з опорних і готовий у випадку переповнення інфекційної обласної лікарні ушпиталювати таких хворих. Поки таких випадків не було, - розповів головний лікар КНП «Міська лікарня №9» Кирило Нерянов.

Зазначимо, за ініціативи міського голови Володимира Буряка з міського бюджету на боротьбу з поширенням коронавірусу було виділено 100 млн грн, левова частка коштів була спрямована на придбання сучасного медичного обладнання, у тому числі й апаратів ШВЛ.

- Ми розуміємо, що це допоможе в лікуванні важких пацієнтів, які потребують штучної вентиляції легенів, і апарати високого класу з такими високотехнологічними режимами дають шанс на одужання і спасіння життя пацієнта з важкими пневмоніями. На сьогодні всі наші лікарні, які визначені базовими для лікування хворих на коронавірусну інфекцію, перебувають на стадії укладання договорів з НСЗУ за пакетом COVID-19, і сьогодні вони працюють у плановому режимі, згідно з вимогами чинного законодавства, - зазначила директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторя Ушакова.

Загалом вже закуплені і мають надійти 25 додаткових апаратів ШВЛ. Нагадаємо, за програмою «Охорона здоров’я» впродовж останніх 4,5 років парк дихальної, реанімаційної апаратури був значно поповнений – це майже 70 апаратів ШВЛ.