Вже у червні реконструйований Правобережний пляж зможе прийняти відпочиваючих

20.05.2020 16:22

Реконструкція Правобережного пляжу наближається до завершення. Вже у червні, після закінчення 2 та 3 черги реконструкції, запоріжці отримають повністю реконструйований сучасний пляж. Спеціалісти впевнені, що він буде найкращим у Запоріжжі. Це підтверджує і реконструйована минулого року ліва частина цього ж пляжу. Влітку на ньому можна буде відпочивати, якщо будуть офіційно затверджені необхідні «карантинні» зміни. Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів виїзну нараду, під час якої підрядники та представники профільних міських служб відзвітували про виконану роботу, назвали строки завершення реконструкції та можливого відкриття пляжу.

Благоустрій пляжів, зон відпочинку є одним з важливих завдань міської влади, навіть в умовах карантину. Зараз в Україні поетапно впроваджується послаблення карантинних вимог. Відкрито для прогулянок парки та сквери. Неодноразово на центральному рівні оголошувалося і про плани відкриття пляжів, адже наближається літній сезон. Зрозуміло, що пляжі потрібно, як і кожного року, готувати до відкриття. Стосується це і Запоріжжя.

У нашому місті два офіційних міських пляжі – Центральний та Правобережний. Якщо перший з них вдавалося підтримувати у задовільному стані, то Правобережний фактично опинився під загрозою зникнення. Було прийняте рішення про його реконструкцію, адже така зона відпочинку потрібна мешканцям Запоріжжя.

У травні 2019 року було завершено першу чергу реконструкції. У результаті було повністю оновлено ліву частину пляжу: збільшено його площу, облаштовано хвилеріз, замінено пісок, збудовано пандус, встановлено тіньові навіси, переодягальні, спортивні тренажери, медичний пункт і т.д. Вже минулого літа запоріжці змогли переконатися у перевагах нового пляжу. Він став улюбленим місцем відпочинку для тисяч містян.

Після цього міський голова Володимир Буряк прийняв рішення, що потрібно виконати реконструкцію центральної та правої частини пляжу, повністю завершивши об’єкт. Демонтажні роботи стартували вже наприкінці 2019 року. Через сприятливі погодні умови підрядник продовжував працювати і взимку. Це дозволило не гальмувати реконструкцію.

- Роботи наближаються до завершення. Розпочали їх у грудні минулого року. Підрядник виконав свої зобов’язання. Маємо бути готовими до того, щоб у червні, після прийняття Міністерством охорони здоров’я відповідних рішень, відкрити цей пляж, - сказав Володимир Буряк.

Довжина цієї ділянки складає 276 метрів. Замінено піщану основу пляжу. Виконано демонтажні роботи. Прокладено систему водопостачання. Облаштовано оглядові майданчики, сходи, підпірні стінки, зовнішнє освітлення з сонячними батареями, доріжки, встановлено тіньові навіси, кабінки для перевдягання. Укладено понад 7 тисяч квадратних метрів плитки. Висаджено кілька десятків дерев та інших зелених насаджень.

За інформацією підрядників, щоденно тут працюють понад 40 робітників. Залишилося вкласти незначну частину плитки, встановити частину малих архітектурних форм.

Подумали і про людей з обмеженими можливостями. Змонтовано спеціальний підйомник, з допомогою якого вони зможуть потрапити на пляж. Зараз спеціалісти налагоджують його роботу.

- Поставлене завдання забезпечити охорону реконструйованого пляжу, щоб він не постраждав від дій вандалів. Це зараз одне з найважливіших завдань. Зразу після відкриття повинен запрацювати і встановлений підйомник. Неподалік від нього постійно має бути черговий, який допомагатиме у користуванні підйомником, - наголосив Володимир Буряк.

Підрядники запевнили, що до 1 червня мають завершити всі необхідні роботи. Тобто вже на початку червня пляж зможе приймати відпочиваючих як на лівій, так і на правій частині. Залишилося, щоправда, дочекатися офіційного рішення Міністерства охорони здоров’я та Кабінету Міністрів України про відкриття пляжів у рамках послаблення карантинних заходів.