Наступного тижня почнуть працювати дитячі садки

22.05.2020 15:00

У Запоріжжі анонсували поновлення роботи дошкільних навчальних закладів з понеділка, 25 травня – у рамках другого етапу послаблення карантину. Всі 117 ДНЗ міста готові відчинити свої двері перед маленькими відвідувачами, але тільки за умови дотримання епідеміологічної дисципліни.

Для того, аби відвести дитину у дитсадок, не вимагаються жодні додаткові документи від батьків. Попередньо працівники дошкільних закладів провели моніторинг і з’ясували, для яких родин така необхідність є нагальною. Тож, кожен, хто потребує місця у дитсадку, буде ним забезпечений.

Втім, у закладах діятиме низка санітарних правил. Наприклад, контроль за станом здоров'я дітей буде більш жорстким, а ранковий фільтр – ретельнішим. Батьки супроводжуватимуть дитину до стоп-лінії жовтого кольору, де її зустрічатиме вихователь. При вході медсестра проводитиме температурний скринінг. Тих, у кого температура перевищуватиме позначку 37,2°, або хто матиме ознаки респіраторних захворювань, приймати не будуть. Далі впродовж дня температуру замірятимуть кожні чотири години і кожні дві – проводитимуть обробку й дезінфекцію у групах.

- Ми підготували анкету для батьків – нас цікавить не тільки стан здоров’я дітей, а й членів їх сімей. Ви розумієте, що COVID-19 – це вірус і важлива контактність. Підготовлені заходи щодо перебування дітей у самих групах – зняті килимки, полотняні рушники замінені на паперові, наявні засоби дезінфекції. Дуже багато роботи проведено і зміни будуть, втім для дітей все відбуватиметься в ігровій формі. Це нова гра, але дуже пізнавальна і, сподіваюся, корисна, - розповів директор департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Станіслав Романчук.

Як зазначила завідувачка ДНЗ № 217, розташованого за адресою вул. Бочарова, 14-б, що у Шевченківському районі, у закладі готові прийняти вихованців. Загалом тут діють 11 груп, у яких займаються 186 дітей.

- Підготовка тривала згідно з рекомендаціями МОЗ. Прибрані були не лише килимки, а й іграшки (залишили тільки ті, які легко миються). Ми створили такі умови у кожній групі, аби між дітьми під час прийому їжі, денного сну зберігалася відстань у 1,5 м. Підготували маски для працівників дошкільного закладу, провели дезінфекцію всіх приміщень. За сприяння департаменту освіти були придбані дезінфікуючі засоби для обробки рук, - додала Лариса Яценко.

У садочку також продумали систему, за якою батьки заводитимуть та забиратимуть дітей. Таким чином групи не перетинатимуться. Заняття в основному будуть проводити на свіжому повітрі. Від масових заходів у період карантину відмовилися.

Як зазначив директор департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Станіслав Романчук, нині всі 117 ДНЗ міста готові до поновлення роботи.

- Я хочу зосередити увагу батьків наших вихованців, нагадавши їм, що карантин ніхто ще не скасовував – це тільки послаблення обмежувальних заходів. Тому якщо є можливість, аби діти знаходилися вдома, звичайно, для них так буде краще. Але, розуміючи всі фінансові обставини, враховуючи наші можливості, ми зосередили всі зусилля і будемо готові 25 травня прийняти дітей до дошкільних закладів, - наголосив Станіслав Романчук.