Фасад будинку Лещинського приводять до ладу

04.06.2020 15:20

У Запоріжжі триває боротьба з незаконно встановленою зовнішньою рекламою, яка не відповідає «Коду міста». Особливу увагу приділяють конструкціям, які розміщені на фасадах історичних будівель. Виявлення порушників і демонтаж невідповідної реклами проводить робоча група, до складу якої входять представники міської інспекції з благоустрою, департаменту архітектури і містобудування, комунального підприємства «Запоріжградпроект».

Сьогодні працювали в Олександрівському районі. Демонтовані рекламні вивіски на будинках 52 та 94 по проспекту Соборному.

- По проспекту Соборний, 52 - будинку Лещинського - неодноразово виникали складні ситуації з підприємцями щодо того, як має виглядати фасад будинку. У нас було дуже багато розмов з власниками, підприємцями, але до спільного розуміння так і не дійшли. Тому доводиться проводити примусовий демонтаж. Його виконують працівники комунального підприємства, демонтовані вивіски вони зберігатимуть у своїх складських приміщеннях. І в подальшому ми будемо приводити цей фасад до належного вигляду. Зокрема перший поверх має бути перефарбований у той колір, який відповідає загальному сталому вигляду будівлі та історичній кольоровій гамі, - зазначив в. о. головного архітектора міста, заступник директора департаменту архітектури та містобудування Запорізької міської ради Павло Назаренко.

Не всі підприємці були згодні з примусовим демонтажем вивісок. Власниця одного з магазинів намагалась оскаржити дії комунальників, проте їй це не вдалось. Як розповів начальник інспекції з благоустрою Запорізької міської ради Віталій Лисенко, конфліктні ситуації виникають щоразу.

- Члени робочої групи вже робили спільний виїзд за цією адресою ще до початку карантину. Були складені акти. Всі рекламні конструкції, всі вивіски, які розміщені на фасаді, не відповідають «Коду міста», який був затверджений у 2019 році. Відповідно до нього всі підприємці мають узгодити розміщення рекламних конструкцій та замінити ті, які не відповідають вимогам. Власникам приміщень, розміщених у будинку Лещинського, були направлені приписи про добровільне усунення порушень. Після того, як спливли всі терміни, вже спеціалісти комунального підприємства виконують примусовий демонтаж, - розповів Віталій Лисенко.

Конкретно до цієї будівлі працівники департаменту архітектури та містобудування Запорізької міської ради розробили посібник рекомендацій щодо архітектурно-художнього оформлення фасаду. Там представлені кольорова гама та приклади вивісок, які бажано застосовувати до цієї будівлі, щоб все це гармонійно сприймалось разом з іншими об’єктами архітектурного ансамблю - театром ім. В. Магара, готелем «Театральний» тощо.

- Будинок Лещинського є пам’яткою історії місцевого значення. Він має свою кольорову та архітектурну стилістику. Ми намагаємося відрегулювати розміщення вивісок таким чином, щоб вони не закривали архітектурні елементи. Ми розробили посібник щодо дизайну цього будинку. Це своєрідна підказка для підприємців, які мають тут магазини, про те, яким би ми хотіли бачити цей будинок у майбутньому, - зазначив головний художник департаменту архітектури та містобудування Артем Єременко.