У міськраді обговорили зміни до законодавства в сфері охорони навколишнього середовища

05.06.2020 13:15

4 червня у великій залі міськвиконкому відбувся круглий стіл на тему внесення змін до законодавства в сфері охорони навколишнього середовища. До обговорення були залучені фахівці з питань екології та представники громадськості. Пройшла зустріч під головуванням радника міського голови Валерія Еделєва.

У Запоріжжі реалізується велика кількість програм та заходів стосовно збереження навколишнього середовища та захисту екології. Так, впродовж чотирьох років у місті діяв Меморандум про спільні дії в сфері покращення стану довкілля, який підписали міська рада та 25 промислових підприємств Запоріжжя. Завдяки йому вдалося зменшити викиди у повітря на 1,6 тис. тонн на рік та викидів у воду на 1,5 млн куб. м на рік.

Однак міська влада не має достатньо повноважень, щоб повноцінно вирішувати екологічні проблеми в місті. Відповідне звернення депутати Запорізької міської ради адресували депутатам Верховної Ради з проханням дати більше повноважень органам місцевої влади і відповідно внести зміни до чинного законодавства. Зокрема про розширення повноважень органів місцевого самоврядування стосовно гранично допустимих норм викидів, обмежень витрат екоподатку на покращення екології міста, неможливість виконувати постанову Кабміну про моніторинг повітря через відсутність порядку її реалізації, відсутність централізованих загальнодержавних програм боротьби з амброзією та збереження водних ресурсів тощо.

- Було обговорене питання моніторингу стану екології, а також внесення змін до діючого законодавства, на які наші депутати поки не реагують. Тож хочемо до них звернутися повторно. Обговорили також реалізацію програми боротьби з карантинними рослинами – область у цьому питанні нас поки не підтримала, загальнодержавної програми теж немає. Ми продовжуємо боротися в окремо взятому місті з цією бідою, - додав Валерій Еделєв.

Повернутися до обговорення учасники круглого столу запланували вже за місяць – налаштовані організувати повторну зустріч.