Прийомна родина отримала грошову допомогу з міського бюджету

05.06.2020 17:25

Одноразову адресну грошову допомогу з міського бюджету у розмірі 15 тис. грн отримала прийомна родина Олени та Ігоря Кулінка, де нині виховуються троє хлопчиків. Виплата надається адресно – з розрахунку 5 тис. грн на кожну дитину-сироту або ж позбавлену батьківського піклування.

Прийомна родина Олени та Ігоря Кулінка була створена у 2013 році. Подружжя має трьох рідних синів та виховує ще трьох з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування - старшого Сашка, середнього Матвія та молодшого Богдана, які доводяться один одному ще й рідними братами.

Олена Кулінка пригадує: спочатку зважилися на виховання маленьких Сашка та Матвія, а вже за два роки їх біологічна мати народила Богдана. Його також Олена з чоловіком взяли під своє крило, аби не розлучати двох старших дітей з  братиком. Зараз всі хлопці мають власне хобі - захоплюються футболом і відшліфовують спортивну майстерність у ДЮСШ «Металург».

Тож сьогодні, 5 червня, родину навідав заступник міського голови Анатолій Пустоваров і вручив їм сертифікат на 15 тис. грн, який можна буде перевести у готівку в будь-якому відділенні «Ощадбанку». Це адресна грошова допомога, яка виплачується раз на рік. Таким чином родина зможе запланувати літнє оздоровлення. Крім того, наймолодший - Богдан - отримав ортопедичний портфель з усім необхідним канцелярським приладдям, адже цьогоріч йтиме до першого класу.

- За дорученням міського голови кілька років тому ми створили комплексну програму «Діти Запоріжжя». З року в рік ми її вдосконалюємо. Для наших дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, для дорослих, які не тільки простягли руку, а й відкрили своє серце для цих дітей, ми створюємо умови. У нашій програмі цього року запрацювали такі фінансові механізми допомоги, яких не було раніше, яких немає навіть в інших регіонах країни. Ми сьогодні всіх таких дітей готуємо до свята першого дзвоника. Не оминаємо увагою й випускників, адже цьогоріч випускні вечори пройшли на карантині, але все одно ми виплатили передбачені для них кошти, - зазначив Анатолій Пустоваров.

Від служби у справах дітей хлопчики отримали у подарунок настільну гру. Допомогу надав і соціально відповідальний бізнес – кілька пар взуття.

Загалом наразі у Запоріжжі функціонують 15 прийомних сімей, в яких виховуються 33 дитини-сироти, позбавлених батьківського піклування.

Міська влада активно підтримує сімейні форми виховання, тому для заохочення прийомних батьків та батьків-вихователів програмою «Діти Запоріжжя» передбачені ще й окремі види матеріальної допомоги. Зокрема такі:

  • надання щомісячної адресної допомоги на кожну дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, яка виховується в дитячих будинках сімейного типу – максимальна виплата 5000 грн з урахуванням виховання 10 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування; це часткове відшкодування комунальних послуг;
  • надання одноразової адресної допомоги новоствореному дитячому будинку сімейного типу (від 5 до 10 дітей) – 50 000 грн;
  • надання одноразової адресної допомоги новоствореній прийомній родині від 2 до 4 дітей – 20 000 грн;
  • надання одноразової адресної допомоги на кожну дитину-сироту або ж позбавлену батьківського піклування, яка виховується в прийомних сім’ях (раз на рік, з розрахунку 5 000 грн на 1 дитину);
  • надання одноразової адресної допомоги на кожну нововлаштовану дитину в прийомну родину, або дитячий будинок сімейного типу - 5 000 грн.

- У нас був створений дитячий будинок сімейного типу, який отримав 50 000 грн. Одразу було влаштовано 10 дітей, які потребували найголовнішого - забезпечення одягом. Поки оформлювалася соціальна допомога, гроші були спрямовані на забезпечення умов дистанційного навчання, адже існувала потреба у мобільних телефонах для налагодження зв'язку зі школами. Сьогодні всі наші випускники, які є учнями 11 класу, отримують 2 тис. грн (а їх у нас 57 у місті Запоріжжі), 33 дитини, які виховуються у 15-ти прийомних родинах, і вже підготовлений 81 портфель для наших першокласників, - розповіла начальниця служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради Наталя Сиворакша.