У міській лікарні №3 показали обладнання для лікування очей та реабілітації воїнів АТО

10.06.2020 16:51

Міська лікарня №3 - єдина в місті, де спеціалізуються на лікуванні складних захворювань очей. З прийняттям міської програми підтримки охорони здоров'я кілька років тому тут поступово оновлюється важливе медичне обладнання. Сьогодні медичні працівники показали, як тепер проходить діагностика і лікування очних хвороб, а також де учасники бойових дій проходять реабілітацію.

Щорічно в міській лікарні №3 проходить близько 200-300 операцій на очах. Найпоширеніші захворювання - катаракта та відшарування сітківки. Вони є дуже небезпечними, адже несвоєчасне лікування приводить до безповоротної втрати зору.

Після прийняття міської програми підтримки охорони здоров'я в лікарні №3 роблять імплантацію кришталиків ока для малозабезпечених верств населення. З бюджету Запоріжжя в рамках цієї програми щороку виділяється близько 2 мільйонів гривень на кришталики, витратні матеріали та нове обладнання.

Так, для швидкої і точної діагностики, для операційних маніпуляцій закуплені європейські цифрові апарати.

- Наш стаціонар є єдиним у місті, де лікують очі після опіків і механічних травм. Це досить поширена патологія, адже у нас індустріальне місто. Відшарування сітківки також оперується тільки в нашій клініці. За останні 2 роки у відділенні з'явилося багато нового обладнання. Наприклад, рефрактометр, А-В-скан для зору, щілинна лампа, дуже точний мікроскоп, нова машина для факоемульсифікації катаракти. З таким обладнанням працюється набагато легше та якісніше, - розповів завідувач відділення мікрохірургії ока КНП «Міська лікарня №3» Андрій Сержевський.

Крім цього, постійно оновлюється центр амбулаторної реабілітації учасників бойових дій при міській лікарні №3. Він був створений у 2017 році і складається з 8 терапевтичних кабінетів.

- У нас з'являються нові тренажери в спортивному залі. Також є дуже сучасна масажна кімната, сольова. Є електросвітлолікування, лазеротерапія, магнітний лімфодренаж. Всі маніпуляції проводить реабітолог, лікар-фізіотерапевт. Велика частина пацієнтів це, звичайно, люди після травм - їх у нас до 80%. Також до нас приходять пацієнти з хронічними захворюваннями, наприклад, із запальними процесами суглобів, з дегеративно-дистрофічними процесами, - розповіла директорка КНП «Міська лікарня №3» Запорізької міської ради Олена Івахненко.