У запорізькій лікарні встановили ангіограф європейського рівня, який зможе врятувати сотні життів

17.06.2020 15:00

У Міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги завершили монтаж сучасного ангіографа, який було придбано за кошти бюджету міста. За словами спеціалістів, таке обладнання зможе врятувати щорічно сотні життів. Адже ангіограф буде використовуватися як для діагностики, так і для проведення операцій. Сьогодні міський голова Володимир Буряк перевірив, як були виконані заплановані роботи.

У Запоріжжі продовжується реалізація масштабної міської програми розвитку медицини. Навіть в умовах другого етапу медичної реформи, зменшення надходжень до міського бюджету через коронакриен місто не залишає без підтримки медичні заклади. Один з напрямків – придбання сучасного обладнання. Значна його частина у попередні роки була відсутня у медичних закладах Запоріжжя.

Один з прикладів - ангіограф, який потрібен для надання високоспеціалізованої медичної допомоги у багатьох медичних сферах. Зокрема у нейрохірургії, кардіології, хірургії, урології, торакальній і судинній хірургії. З ініціативою придбати таке обладнання виступив міський голова Володимир Буряк. Місто сподівалося, що ангіограф можна буде придбати за рахунок співфінансування обласного, міського бюджетів, допомоги держави. Однак у результаті необхідні кошти виділило лише Запоріжжя.

Це дозволило не лише придбати обладнання, але й облаштувати приміщення для його встановлення. Адже останнє має відповідати низці вимог для того, щоб ангіограф працював якісно та безпечно.

- Фактично знаходимося у новому відділенні лікарні. Тут необхідну медичну допомогу зможуть отримувати сотні людей. У нас була така ідея – придбати ангіограф. Ми пообіцяли людям, що зробимо це, і придбали його за кошти міста. Вважаю, що це важливий крок реалізації міської програми розвитку медицини, - сказав Володимир Буряк.

Спеціалісти відзначили, що встановлений у Запоріжжі ангіограф на сьогодні кращий в Україні. Він необхідний місту, адже серцево-судинні, судинно-мозкові захворювання є однією з найбільших загроз для здоров’я запоріжців. Таке обладнання дозволить проводити обстеження тих, хто потрапив до лікарні з інфарктом, інсультом, проводити операції на судинах. Результат такої роботи – сотні врятованих життів.

Зараз продовжуються пуско-налагоджувальні роботи. Буде проведене навчання персоналу. Також потрібно підписати низку погоджень для початку його роботи. Після всього цього ангіограф запрацює. Важливо, що з бюджету міста виділили кошти не лише на придбання ангіографа, ремонт приміщення, а й на витратні матеріали.

Міський голова Володимир Буряк зазначив, що у Запоріжжі за кошти бюджету міста реалізується програма розвитку медицини. Вона стосується як первинної ланки, так і лікарень. Однак запоріжці сподіваються і на підтримку держави, у тому числі й на принципах співфінансування.

- Місто бере участь у проєкті Міністерства охорони здоров’я, Кабінету Міністрів України. Це так звана програма розвитку приймальних відділень. Вона передбачає співфінансування з державного та міського бюджетів. Керівництво Міської лікарні швидкої та екстреної медичної допомоги виконало своє домашнє завдання для участі у програмі. Сподіваюся, що вже наступного року ми зможемо її тут реалізувати, - наголосив Володимир Буряк.

У результаті у лікарні повинне з’явитися сучасне приймальне обладнання зі своєю операційною, необхідним обладнанням.