У Запоріжжі втілюватиметься міжнародний проєкт з термомодернізації бюджетних будівель

19.06.2020 16:55

Запоріжжя - серед міст, де буде реалізований проєкт Європейського інвестиційного банку з термомодернізації будівель в рамках Програми розвитку муніципальної інфраструктури України. Днями у місті побували консультанти ЄІБ, а також Міністерства регіонального розвитку з метою опрацювання питань технічного супроводу реалізації запланованих ініціатив.

До спільного з Європейським інвестиційним банком проєкту «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України» Запоріжжя приєдналося у лютому 2016 року.

Координаційним комітетом з-поміж п’яти міст України затверджений Перелік ініціатив, котрі відзначилися високим ступенем готовності. У Запоріжжі – це «Комплексний проєкт з термомодернізації бюджетних будівель».

- У комунальній власності міста дуже багато закладів і приміщень, які мають бути приведені до належного технічного стану, а також термомодернізованими. Дуже велика кількість грошей потрібна для їх упорядкування. За останні роки ми ремонтуємо десятки таких закладів, проводимо капітальні ремонти, реконструкції, але, наприклад, тільки в сфері освіти - 250 будівель, а ще є заклади охорони здоров’я, культури і так далі. Напевно, вже прийшов час, коли треба їх приводити до ладу, адже багато з них від моменту забудови не знали капітальних ремонтів. З точки зору енергетичних ресурсів вони дуже витратні. Том, Запоріжжя, за дорученням міського голови Володимира Буряка, бере участь у дуже масштабній комплексній міжнародній програмі з Європейським інвестиційним банком, - зазначив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Передбачається проведення комплексу енергоефективних заходів у закладах освіти, а також охорони здоров’я. Це термоізоляція зовнішніх стін, заміна вікон і дверей, термоізоляція дахів, стелі й підвалу, встановлення ІПТ та ін.

На першому етапі планується закупівля робіт термомодернізації на 12 об’єктах – це 8 садочків, 2 школи, Центр первинної медико-санітарної допомоги, а також жіноча консультація.

- Ми опрацювали з балансоутримувачами цих будівель – департаментом охорони здоров’я, департаментом освіти - варіанти термомодернізації. Їх було запропоновано два – з застосуванням так званого мокрого фасаду і вентильованого. Ми зупинилися на останньому, тим паче, що у нас є гарний досвід – за рахунок коштів місцевого бюджету була проведена термомодернізація будівлі галузі охорони здоров’я саме за варіантом вентильованого фасаду. Він дорожчий, але вигідніший. По-перше, його можна монтувати за будь-яких погодних умов, а по-друге, має майже 100-річний термін придатності, - розповіла директорка департаменту економічного розвитку Запорізької міської ради Наталя Новак.

Тендерні процедури закупівлі послуг з термомодернізації планується почати вже цього року.