На сесії розглянуть питання відновлення пільгового проїзду та розвитку комунального транспорту

24.06.2020 13:48

Сьогодні проходить 51-а сесія Запорізької міської ради. Депутати затвердили порядок денний сесії та перейшли до виступів. На початку сесії міський голова Володимир Буряк проінформував про низку важливих подій, які відбулися у місті та основні рішення, які необхідно затвердити на сесії міської ради.

Вже традиційно в умовах карантину сесія Запорізької міської ради проходить з обмеженою кількістю учасників. Трансляція сесії здійснюється на муніципальному телеканалі Z. Після затвердження порядку денного міський голова Володимир Буряк зупинився на деяких подіях, які відбулися у житті міста та основних питаннях, винесених на розгляд сесії.

Міський голова Володимир Буряк відзначив, що в умовах коронакризи соціально незахищені верстви населення опинилися у складному фінансовому становищі. У цій ситуації важливо відновити пільговий проїзд, але при цьому не допустити скупчення людей у транспорті та на зупинках зранку та ввечері, коли запоріжці їдуть на роботу та повертаються додому. Адже продовжує діяти затверджене Кабінетом Міністрів України обмеження щодо перевезення пасажирів лише по сидячих місцях.

- На розгляд виносяться проєкти рішень щодо відновлення пільгового проїзду з деякими обмеженнями. Це необхідно для того, щоб уникнути великого скупчення людей, бо пасажирський транспорт, як і раніше, може перевозити в салонах кількість людей, що не перевищує кількість місць для сидіння, - зазначив Володимир Буряк.

Пропонується, що ті, хто має право на пільговий проїзд згідно з тими чи іншими законами, зможуть безкоштовно їздити протягом всього дня. Серед них чорнобильці, ветерани війни, військовослужбовці, люди з інвалідністю і т.д. Безкоштовне перевезення інших пільговиків, зокрема пенсіонерів за віком, здійснюватиметься з 10:00 до 16:00.

Також Володимир Буряк нагадав, що минулого тижня було оголошено конкурс на закупівлю послуги з прийняття безготівкових платежів у транспорті. Це ще не електронний квиток, але важливий крок у цьому напрямку. Якщо все складеться добре, то вже в вересні цей етап буде реалізовано. Спочатку валідатори встановлять у комунальному транспорті – в великих автобусах, тролейбусах і трамваях.

Крім того, на сесії планується виділити кошти для створення нового тролейбусного маршруту, який поєднає Бородінський мікрорайон і Хортицький район. Наразі між цими спальними районами курсує тільки транспорт досить малої місткості, але цей напрямок користується популярністю серед пасажирів. Тролейбус буде їздити з Бородінського мікрорайону до зупинки «Магазин меблів» у Хортицькому районі. Для цього необхідно додатково побудувати ділянку контактної мережі протяжністю 3,8 км в обох напрямках у Хортицькому районі. Іншу частину маршруту тролейбус проходитиме завдяки автономному ходу. Адже на маршруті планується використовувати тролейбуси з автономним ходом, які будуть під заряджатися від контактної мережі.