Наближається до завершення реконструкція запорізького скверу

30.06.2020 14:50

На завершальному етапі реконструкція ще одного запорізького скверу. Більшість запоріжців традиційно називають його сквером Піонерів. Розташований він в Олександрівському районі, біля зупинки вул. Базарна. Головна мета – створити ще одне місце для комфортного відпочинку містян. Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів тут виїзну нараду.

Наприкінці минулого року у Запоріжжі розпочалася реконструкція ще одного скверу. Це так званий сквер Піонерів в Олександрівському районі. Його відновлення вже досить довго чекали запоріжці. Територія у центрі міста багато років знаходилася у занедбаному стані, хоча цей сквер у минулі роки був однією з «родзинок» Запоріжжя. Достатньо згадати скульптурну композицію, яку багато хто пам’ятає. Однак за роки вона була практично зруйнована.

Важливо, що ідею реконструкції скверу підтримали самі запоріжці. Це підтвердили результати опитування, яке проводилося серед мешканців Олександрівського району. Нагадаємо, у 2018 році було завершено реконструкцію скверу Театрального, який розташований неподалік від скверу Піонерів. У травні 2019 року було проведене опитування громадян. Більшість з 1 тисячі опитаних висловилися за те, що наступним необхідно реконструювати сквер Піонерів.

Виходячи з цього, за дорученням міського голови Володимира Буряка було прийняте рішення про винесення на розгляд сесії міської ради питання виділення необхідних коштів. Роботи розпочалися наприкінці 2019 року. З самого початку їх планувалося завершити у 2020 році. Сьогодні міський голова Володимир Буряк перевірив, іде реконструкція. Зазначимо, роботи знаходяться на постійному контролі міського голови, який регулярно проводить тут виїзні наради. Підрядники та представники профільних міських служб відзвітували про зроблене та строки завершення реконструкції.

- Реконструкція триває згідно з графіком. Будівельні роботи, благоустрій, встановлення малих архітектурних форм, освітлення. Все це має завершитися у серпні. Залишиться встановити лише скульптурну композицію, яку мають зробити у вересні. Тобто вже у восени запоріжці побачать оновлений сквер разом зі скульптурною композицією, - сказав Володимир Буряк.

У сквері вже влаштовано фундамент під скульптурну композицію, бортові камені, основу тротуарів, зливові лотки, залізобетонну підпірну стінку, більша частина тротуарів вимощена плиткою, виконано гідроізоляцію стін, фундаменти та закладні деталі під монтаж малих архітектурних форм тощо. Розпочалося встановлення ліхтарних стовпів. Залишилося вкласти частину плитки. Зараз ці ділянки необхідні для роботи техніки, тому плитку тут вкладуть дещо пізніше. Також будуть встановлені малі архітектурні форми, зокрема лавки та урни.

Підрядники доповіли, що більшість будівельних робіт має бути завершена наприкінці липня. У серпні буде потрібен час для завершення робіт, благоустрою, наведення ладу на території. Однак існує важливе питання – встановлення скульптурної композиції, яка відповідатиме первинному вигляду. Підрядники зазначають, що очікують надходження необхідних компонентів, матеріалів, завершення виготовлення компонентів скульптур і т.д. Для цього потрібен час. Тому оновлену скульптурну композицію запоріжці побачать лише у вересні.

Окрім скульптури, ще однією фішкою скверу Піонерів стане археологічна знахідка, яку було виявлено під час робіт. Це сходи до лавки Нижнього Гостинного ряду Торгових рядів, що знаходився по вул. Поштовій. Ця знахідка 1873 року забудови. Тут завершуються роботи, які дозволять встановити над пам’яткою спеціальне скло. Всі бажаючі зможуть побачити її з оглядового майданчика, який також облаштують.

- Це буде ще одна зона відпочинку для мешканців Олександрівського району. Так само як сквер Театральний. Подібні проєкти реалізуються й у інших районах Запоріжжя. Завершений Правобережний пляж у Дніпровському районі. Парк Гагаріна у Комунарському районі, сквер 30-річчя визволення України у Заводському районі, сквер Ювілейний у Хортицькому районі. Першу чергу зони відпочинку на вул. Лейтенанта Шмідта у Заводському районі закінчимо цього року, - зазначив Володимир Буряк.

Окремо міський голова Володимир Буряк звернув увагу на стан території будівельного майданчика. Наголосив, що підрядник повинен своєчасно прибирати територію, виконувати покіс трав.

- Строки будівництва це одне. Однак погано, коли немає культури виробництва. Тримати будівельний майданчик у такому бур’яні - це неправильно. Підрядник пообіцяв, що разом з субпідрядником за кілька днів вирішить питання з видаленням та вивезенням бур’яну, - заявив Володимир Буряк.