У Запоріжжі вже у вересні повинен запрацювати новий тролейбусний маршрут

07.07.2020 12:00

Наприкінці липня на базі КП «Запоріжелектротранс» завершать збирання першого у цьому році трамвая запорізького виробництва. Загалом у 2020 році їх зберуть чотири. Роботи по двох з них у самому розпалі. У вересні ж повинен запрацювати новий тролейбусний маршрут між Бородінським мікрорайоном та Хортицьким районом. Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів виїзну нараду у трамвайному депо КП «Запоріжелектротранс», де збирають запорізькі трамваї. Обговорювалися питання реалізації міської програми розвитку комунального громадського транспорту, створення нових трамвайних та тролейбусних маршрутів.

У Запоріжжі вже кілька років поспіль реалізується масштабна міська програма розвитку комунального громадського транспорту. Вона включає закупівлю великих автобусів, оновлення рухомого складу трамваїв та тролейбусів, створення нових маршрутів громадського транспорту.

Достатньо згадати, що місто придбало 95 великих автобусів. Це дозволило відкрити 9 маршрутів з автобусами великої місткості. Закуплено 5 тролейбусів з автономним ходом, 5 європейських тролейбусів. Цього року буде отримано ще 3 європейських тролейбуси, також планується придбати ще 2 таких тролейбуси. У результаті на маршрутах міста курсуватимуть 10 великих тролейбусів.

Придбання тролейбусів з автономним ходом вже дозволило відкрити новий тролейбусний маршрут №1, який з’єднав о. Хортиця з центром міста. У планах на 2020 рік відкрити тролейбусний маршрут між Бородінським мікрорайоном та Хортицьким районом. Керівництво КП «Запоріжелектротранс» запевнило, що маршрут зможе запрацювати вже у вересні.

- Наявність тролейбусів з автономним ходом дозволить нам не будувати контактну мережу по всій довжині маршруту. Планується збудувати лише близько 4 кілометрів мережі на вулиці Істоміна. Там існує підйом і тролейбусу краще використовувати на цій ділянці контактну мережу. На інших ділянках тролейбус зможе пересуватися на автономному ходу, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова також відзначив, що у Запоріжжі продовжується успішна реалізація програми «Запорізький трамвай». За цей час було зібрано 10 трамваїв запорізького виробництва, придбано 13 європейських трамваїв. Продовжується капітальний ремонт існуючого рухомого складу. У планах на цей рік збирання ще 4 трамваїв.

- КП «Запоріжелектротранс» має ліцензію на збирання власних трамваїв. У планах на цей рік зібрати 4. У порівнянні з попередніми трамваями це більш модифіковані вагони, з сучаснішим дизайном. Він більш комфортний для водія, пасажирів, має оновлений салон, з використанням сучасних матеріалів. Наприкінці липня завершиться збирання першого з них, трамвай вийде на випробування. У жовтні планується завершити збирання всіх 4 трамвайних вагонів. Тобто загалом їх буде 14, - зазначив Володимир Буряк.

Також міський голова повідомив, що у планах на 2021 рік закупівля ще 12 європейських трамваїв. Окремо Володимир Буряк зупинився на планах розвитку трамвайного руху у Запоріжжі. Зокрема це стосується відновлення трамвайного маршруту №12. Зараз продовжуються роботи на ділянці вулиці Шевченка – від вул. 8 Березня до кільця 52-ї школи, завершується ремонт шляхопроводу Каліброва-ІІ, розпочато ремонт дороги між шляхопроводами Каліброва-І та Каліброва-ІІ. Наступного року планується прокласти одноколійну ділянку від кільця біля 52-ї школи до шляхопроводу Каліброва-ІІ.

- Продовжуємо роботи для відновлення повноцінного руху трамвайного маршруту №12 між Шевченківським та Заводським районами. Також у подальших планах з’єднати трамвайним маршрутом Комунарський та Шевченківський райони, зробивши у районі Транспортної площі поворот трамвая, який йде від залізничного вокзалу «Запоріжжя-І», - розповів Володимир Буряк.