Авіарейс «Запоріжжя – Рига», ризькі тролейбуси – можливі напрямки подальшого співробітництва

08.07.2020 13:37

Перспективи відкриття авіарейсу «Запоріжжя-Рига» та розвиток запорізького аеропорту. Розвиток комунального громадського транспорту та можливості придбання тролейбусів у Ризі. Перспективи двостороннього співробітництва між Запоріжжям та містами Латвії. Ці та інші питання сьогодні обговорили міський голова Володимир Буряк та Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської республіки в Україні Юріс Пойканс.

Запоріжжя відвідав Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської республіки в Україні Юріс Пойканс. Сьогодні відбулася зустріч міського голови Володимира Буряка з Юрісом Пойкансом. Говорили про розвиток Запоріжжя, можливості співробітництва у різних сферах.

Міський голова Володимир Буряк зупинився на результатах реалізації низки міських програм. Одна з них – розвиток Міжнародного аеропорту «Запоріжжя». Міський голова відзначив, що головним результатом вважає зацікавленість у співпраці Запоріжжя з багатьма авіакомпаніями, можливість для запоріжців полетіти до багатьох міст Європи за низькими цінами. Зокрема до Кракова, Відня, Гданська, Вільнюса, Будапешта і т.д. На жаль, ця опція повністю запрацює лише після зміни на краще ситуації з коронавірусною інфекцією.

- Якби не ситуація з коронавірусом, то ми вже зараз би вийшли на показник близько 30 рейсів на добу. У Запоріжжя є всі можливості для того, щоб стати авіаційним хабом для всього регіону. Ще один важливий показник вартість квитків. Можливість полетіти до Києва за 500 гривень, вартість квитка до багатьох європейських міст від 15 євро. Поступово квитки стають доступними для запоріжців, - сказав Володимир Буряк.

Посол Латвійської республіки Юріс Пойканс наголосив, що Латвія зацікавлена у відкритті рейсу «Запоріжжя – Рига». Це реальні плани, які, на жаль, зараз відкладені через епідемію коронавірусу.

Ще одна важлива тема для обговорення – розвиток у Запоріжжі громадського транспорту. Міський голова зазначив, що місто за кілька років придбало 95 автобусів, 13 європейських трамваїв, 5 тролейбусів з автономним ходом та 5 європейських тролейбусів. Оновлення рухомого складу продовжуватиметься. Зокрема цього року буде зібрано 4 запорізьких трамваї, придбано кілька тролейбусів.

Юріс Пойканс розповів, що Рига зацікавлена у продажі своїх тролейбусів, адже планує відмовитися від такого транспорту. Якщо Запоріжжя проводитиме нові закупівлі, то латвійська сторона охоче візьме участь у таких торгах.

- Ніхто не заперечує таку можливість. Однак для нас головним показником буде якість запропонованих тролейбусів та гарантійний строк їх подальшого використання, - заявив Володимир Буряк.

Зазначимо, посла також зацікавила ситуація з захворюванням коронавірусом у Запоріжжі. Володимир Буряк наголосив, що рівень захворюваності у нашому місті значно нижчий, ніж у багатьох регіонах України. Цього вдалося досягти у тому числі й завдяки заходам, які були реалізовані у Запоріжжі. Серед них придбання за рахунок коштів міського бюджету додаткового медичного обладнання, засобів індивідуального захисту для медиків.