У Запоріжжі за 2 години випала місячна норма опадів, комунальники ліквідують наслідки негоди

14.07.2020 13:29

У Запоріжжі ліквідують наслідки негоди. Відновлюють роботу світлофорів, зовнішнього освітлення, подачу електрики до будинків, чистять засмічену після зливи дощову каналізацію, прибирають гілки. Задіяні всі сили комунальних підприємств, профільних служб міста та департаментів міської ради. Міський голова Володимир Буряк провів сьогодні вранці оперативну нараду, під час якої підбили перші підсумки роботи, визначили плани на найближчі дні.

Вчора Запоріжжя накрила справжня тропічна злива. Останніми тижнями від таких злив постраждали багато міст України, зокрема Одеса. За 2 години у Запоріжжі випала місячна норма опадів, 46 міліметрів. Комунальники заздалегідь прочистили дощову каналізацію, але вона на деяких ділянках просто не впоралася з такими обсягами води. Від потоків води постраждало і дорожнє покриття. Вітер та дощ призвели до відключення низки світлофорів та трансформаторних підстанцій. У деяких будівлях було виявлене протікання покрівлі, забита дощова каналізація у окремих будинках.

Сьогодні під час наради, яку провів міський голова Володимир Буряк, керівники профільних міських служб відзвітували про хід ліквідації наслідків негоди. Було поставлене завдання до 20:00 сьогоднішнього дня вирішити основні проблемні питання, інші – протягом 2-3 днів. Зокрема сьогодні мають повністю відновити роботу світлофорів, зовнішнього освітлення, подачу електроенергії до будинків і так далі. Також має бути знову прочищена уся дощова каналізація. Під час зливи на багатьох ділянках до неї потрапило сміття.

- Злива виявила кілька проблемних ділянок, багато з яких вже були відомі до цього. Ділянка дороги на вулиці Перемоги поблизу Вознесенівського ринку, на Дослідній станції, на вулиці Іванова у Шевченківському районі. Там виникли підтоплення через відсутність необхідної дощової каналізації, необхідність її відновлення, або розширення. Тому завдання департаменту інфраструктури, районним адміністраціям на наступний рік передбачити реалізацію відповідних проєктів, - сказав Володимир Буряк.

За інформацією представників обленерго, через негоду було відключено понад 60 трансформаторних підстанцій. У результаті багато споживачів опинилися без електроенергії. Зараз роботу підстанцій та подачу електроенергії продовжують відновлювати. Ще одна проблема – відключення частини світлофорів, переважно через короткі замикання. Роботу частини з них вже відновили, щодо інших продовжують.

На деяких ділянках постраждав асфальт, який просто «підірвали» потоки води. Зокрема постраждала дорога і на проспекті Металургів. Спеціалісти зараз вивчають ситуацію. Там вже розпочинаються відновлювальні роботи. Планується відновити основу дороги та вкласти асфальт. Комунальники розраховують зробити це вже сьогодні.

Окремо міський голова Володимир Буряк звернув увагу на скарги громадян щодо затоплення, замокання квартир. Серед причин стан покрівель та будинкової дощової каналізації, яка була забита сміттям, змитим дощем з даху.

- Департаменту ЖКГ вивчити кожну скаргу громадян з цього приводу, визначити причину, встановити винних. Якщо це керуюча компанія не виконала свої обов’язки з ремонту покрівлі, очищенню дощовою каналізації, то вона повинна відповідати за це. Постраждало майно запоріжців, винні мають компенсувати завдану шкоду, - заявив Володимир Буряк.