Технічну базу пологового будинку № 4 поповнили двома апаратами ШВЛ

31.07.2020 15:13

Пологовий будинок № 4 отримав два нових апарати ШВЛ експерт-класу. Обидва здатні забезпечити респіраторну терапію пацієнтів усіх вікових груп – як дорослих, так і дітей. На їх придбання з міського бюджету були спрямовані близько трьох мільйонів гривень.

Так, один з двох придбаних новітніх апаратів ШВЛ - SERVO-i встановлений у відділенні неонатального догляду та інтенсивної терапії новонароджених. Його вартість складає 1млн 971 тис. грн. Це надсучасний високотехнологічний комплекс для проведення ШВЛ новонародженим з низькою та вкрай низькою вагою – від 500 г.

- Апарат налаштований на ефективну інвазивну та неінвазивну вентиляцію легень для всіх типів респіраторних захворювань. Надає диференційовану підтримку з аналізом ефективності всіх показників новонародженого. Тому лікарю значно зручніше слідкувати за станом маленького пацієнта, а той, у свою чергу, швидше приходить до норми і ми його можемо перевести до мами, або ж мама знаходиться весь цей час поруч – тут є й ліжко для неї, - зазначив директор КНП «Пологовий будинок № 4» Юрій Бессарабов.

Схожі характеристики має й другий апарат ШВЛ - Monnal T75 вартістю понад 700 тис. грн. Він встановлений у палаті інтенсивної терапії для дорослих. Обидва мобільні – тобто пересувні, та універсальні – мають функцію підтримки стану респіраторного комфорту й автоматичної адаптації до потреб пацієнтів усіх вікових груп – у даному випадку новонароджених і породіль.

Апарати ШВЛ є життєво необхідними у складних випадках, адже при виборі пологового будинку майбутні батьки зважають не тільки на фаховість медичного персоналу, але й наявне технічне устаткування. За рік в медзакладі проходить до 1500 пологів та проводиться більш 2000 оперативних втручань. 

Крім того, апарати ШВЛ стали медичним обладнанням №1 в умовах боротьби з коронавірусом. Нагадаємо, 4-й пологовий будинок визначений опорним у місті і готовий до прийому, розміщення вагітних та породіль з виявленим вірусом COVID-19, або підозрою на цю інфекцію.

З роботою нового устаткування ознайомився заступник міського голови Анатолій Пустоваров. Зазначив: такі оновлення вкрай важливі, адже за допомогою новітнього обладнання лікарі зможуть рятувати життя.

- Експертне середовище всього світу говорить про те, що почалася друга хвиля пандемії, але ми бачимо, що перша і досі триває. На щастя, дуже маленька кількість у Запоріжжі хворих, які перебувають на стаціонарному лікуванні, але це час для нас, щоб підготуватися до можливих ускладнень. Тому перше завдання, крім таких базових функцій, це підтримка материнства та дитинства. За завданням міського голови Володимира Буряка ми продовжуємо оснащувати наші лікарні. У нас є дуже фахові медичні працівники, зокрема й анестезіологи, але без сучасного обладнання їм складніше працювати, - розповів заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Раніше для медзакладу вже були придбані газоаналізатори, а також аналізатори для лабораторій, чотири поліфункціональних монітори, стільки ж шприцьових дозаторів, білірубінометр, дефібрилятор, рентгенівська установка. Крім того, виконаний ряд поточних ремонтів.