У Запоріжжі зібрали 11-й трамвай, але вже з новим дизайном

04.08.2020 12:27

У Запоріжжі завершили збирання першого цього року трамвая запорізького виробництва. У 2020 році буде зібрано ще 3 таких трамваї. У порівнянні з попередніми 10 трамвайними вагонами, зібраними у Запоріжжі, новий трамвай значно змінився - як ззовні, так і зсередини, у салоні. Сьогодні міський голова Володимир Буряк проконтролював продовження реалізації міської програми «Запорізький трамвай».

Продовжується реалізація програми міського голови Володимира Буряка «Запорізький трамвай», яка стартувала у 2017 році. У 2017-2019 роках було зібрано 10 трамваїв запорізького виробництва на базі КП «Запоріжелектротранс», придбано 13 європейських трамваїв, виконувався капітальний ремонт існуючого трамвайного парку.

У 2020 році у рамках згаданої програми планується зібрати ще 4 запорізьких трамваї. Перший з них вже зібрано, сьогодні розпочалися його випробування. Тривають роботи на другому трамвайному вагоні, який планують завершити у вересні. «Запоріжелектротранс» очікує надходження третього трамвайного кузова. Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів виїзну нараду у трамвайному депо КП «Запоріжелектротранс». Керівництво підприємства відзвітувало про хід робіт.

- Важливо, що реалізація програми «Запорізький трамвай» триває. На цей рік ми запланували зібрати 4 трамвайних вагона. Перший з них сьогодні виходить на випробування. Продовжується обладнання другого. У порівнянні з попередніми машинами це вже оновлений трамвай з оновленим кузовом, - сказав Володимир Буряк.

Зазначимо, зовнішній вигляд трамвайного вагона змінився, так само як салон і кабіна водія. Однак вже традиційно вагон оформлений у кольорах муніципального транспорту Запоріжжя та прикрашений вишиванкою. Важливо, що він, як і попередні, пристосований для людей з інвалідністю.

Восени цього року планується завершити збирання всіх 4 запланованих трамваїв. Реалізація програми «Запорізький трамвай» продовжиться і наступного року. Зокрема планується придбати ще 12 європейських трамваїв, продовжити збирання наступних трамваїв запорізького виробництва. Також у планах на 2021 рік повноцінне відновлення трамвайного маршруту №12. Для цього необхідно буде прокласти нову трамвайну колію на ділянці між шляхопроводом Каліброва-ІІ та трамвайним кільцем біля 52-ї школи.

- На даний момент нам вдалося оновити вже майже 70% трамвайного парку. Якщо продовжимо таку роботу, зокрема придбаємо у 2021 році ще 12 європейських трамваїв, зберемо ще 4 запорізьких, то за півтора-два роки повністю оновимо трамваї у місті, - зазначив Володимир Буряк.

Міський голова також підкреслив, що програма «Запорізький трамвай» є лише частиною роботи з розвитку комунального громадського транспорту. Зокрема у вересні планується відкрити новий тролейбусний маршрут, який з’єднуватиме Хортицький район з Бородінським мікрорайоном. З 1 серпня запрацював автобусний маршрут №98, який обслуговують великі автобуси. У результаті він з’єднав аеропорт, Шевченківський район з центром міста та 3-м Південним мікрорайоном.