У Запоріжжі відбулося засідання комісії з питань заборгованості з заробітної плати

05.08.2020 17:00

Сьогодні, 5 серпня, відбулося засідання міської комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати та соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати станом на 1 липня поточного року. На зустріч були запрошені представники підприємств-боржників.

Загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати по місту Запоріжжю станом на 1 липня складає 114,5 млн грн, що майже на 15 млн грн більше порівняно з аналогічним періодом червня 2020 року.

Серед боржників зокрема КП «Облводоканал». Як розповів начальник управління з питань праці Запорізької міської ради, а за сумісництвом – заступник голови вже згаданої комісії Юрій Швець, дане підприємство станом на 1 липня поточного року завинило своїм працівникам виплату заробітку в обсязі 1 млн 18 тис. грн, а вже сьогодні ця сума зросла до 1,8 млн грн.

Занепокоєння міської влади викликає той факт, що на цьому підприємстві, яке належить до зони відповідальності Запорізької обласної ради, працюють чимало запоріжців. Крім того, своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

- Ми розглянули на засіданні міської комісії заборгованість саме станом на 1 липня, тому занепокоєні з цього приводу, бо кожен працівник, який працевлаштований на своєму підприємстві, має отримувати гідну і своєчасну заробітну плату, - зазначив Юрій Швець.

На засідання міської комісії був запрошений очільник КП «Облводоканал» Сергій Басанський. Зазначив, що підприємству завинили чималу суму інші водоканали в межах області.

- На стан справ вплинув карантин, також стрімко погіршилася ситуація з виплатами . Всі можливі превентивні заходи ми вже ввели. Основний неплатник – це Бердянський водоканал. Прострочена заборгованість складає близько 20 млн грн. Зараз їх рахунки арештовані, очікуємо надходження оплати від них наближчими тижнями. Ці кошти й спрямуємо на погашення заборгованості, - додав Сергій Басанський.

Загалом на підприємстві працюють 575 працівників. Розрахуватися з боргами тут мають до кінця поточного місяця, в іншому випадку до правоохоронних органів міським управлінням з питань праці буде подано листа-заяву за ст. 175 ККУ. Так, за безпідставну невиплату заробітної плати громадянам більше ніж за один місяць, вчинену умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності, передбачається покарання у вигляді штрафу від 500 до 1 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Ситуація з заборгованістю на цьому комунальному підприємстві не нова. Ще на початку поточного року сума боргу з виплати заробітної плати складала 457 тис грн, а станом на перше липня зросла майже вдвічі й сягнула 1 млн 18 тис. грн.

- Ми писали листа департаменту житлово-комунального господарства ЗОДА щодо перспектив погашення заборгованості і погашення її в цілому. У липні минулого року ми отримали відповідь щодо перспектив розрахунків шляхом внесення змін до цільової програми «Питна вода Запорізької області». Заборгованість то зменшувалась, то збільшувалась, однак на цей час ми бачимо, що вона є, і досить велика, - підкреслив Юрій Швець.

Також нагадаємо, через КП «Облводоканал» тисячі мешканців селищ Балабине, Кушугум та Малокатеринівка з 1 травня могли залишитися без холодного водопостачання. Підприємство планувало повернути собі мережі, які за договором позички використовував міський «Водоканал», аби самостійно забезпечувати водою абонентів вже згаданих населених пунктів. Дія угоди завершувалася 30 квітня. Фактично вже наступного дня водопостачання цих селищ могло припинитися. На ситуацію оперативно відреагував міський голова Володимир Буряк. Міському «Водоканалу» було поставлене завдання підготувати всі необхідні документи для подовження договору позички до кінця поточного року.