На Алеї Трудової Слави відновлюють вхідну групу з колонами

06.08.2020 13:28

У Вознесенівському районі тривають роботи з реконструкції колон біля входу на Алею Трудової Слави. Роботи виконує підрядна організація. Наразі підрядники вже демонтували старі колони та готують фундамент під постамент.

Вхідна група з колонами на Алеї Трудової Слави - одна зі знакових пам’яток архітектури Запоріжжя. Однак колони потребували ремонту, оскільки знаходились в аварійному стані. Верхня їх частина сильно нахилилась та могла обвалитись.

- Колони обстежили фахівці Запорізького відділення ДП «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» та виявили суттєві відхилення - однієї на 28 см, іншої - близько 20 см. Наразі ми вже виконали їх демонтаж та підготували основу. Під час зведення вхідної групи не збудували фундамент необхідної висоти, а основою були насипні ґрунти. Це стало однією з причин крену. Ми підготували основу, яка відповідає нормативам та зараз вже виконуємо заливку залізобетонного фундаменту, - розповів керівник підрядної організації Роман Самченко.

Після того, як буде готова основа, підрядники відновлять постамент та змонтують колони. Їх відновлять у відповідності з первинним виглядом. Відновлять і освітлення - замість старих світильників встановлять сучасні LED-лампи.

- Виконуються роботи комплексно, тому що Алея побудована на насипному ґрунті. Перед початком робіт було виконано обстеження, підготовлений фундамент. Протягом цього тижня верхню частину заармують та заллють бетоном. Крім того, серед вимог до підрядника - зберегти автентичність вхідної групи, тому що вона є візиткою Вознесенівського району, - зазначив голова районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району Олександр Ніколаєнко.

Роботи з реконструкції вхідної групи мають завершити до кінця серпня. Крім того, Олександр Ніколаєнко розповів, що в планах районної адміністрації на наступний рік - продовжити встановлювати скульптури запоріжців, які досягли високих успіхів у спорті. Тут з’являться пам’ятники визначним гандболістам Запоріжжя, які стали Олімпійськими чемпіонами.