Запоріжців запрошують на книжкову Толоку 2020

11.08.2020 17:53

Вже цього четверга, 13 серпня, у Запоріжжі стартує 11-денний літературно-мистецький фестиваль Толока 2020. Організатори анонсують оновлену програму та атмосферні події: літературні презентації, батли, лекції, воркшопи з діячами мистецтв, дискусії, майстер-класи, а ще – зустрічі з відомими письменниками та художниками. Загалом понад 220 різноманітних заходів.

Нагадаємо, перша Толока пройшла у 2015 році. Нині захід повертається після річної паузи – у 2019-му організатори взяли таймаут, аби як слід обміркувати оновлення формату й вийти за звичні межі його проведення.

Свої корективи внесла й пандемія коронавірусу. Цьогоріч Толока відбудеться не у виставковій залі «Козак-Палац», а просто неба і охопить одразу 4 локації: каскад фонтанів «Веселка», пр. Маяковського, пл. Маяковського і пл. Театральну. Гаслом заходу організатори обрали вислів: «Інший погляд / погляд іншого». Це наскрізна тема, що проявлятиметься у запропонованих кураторами подіях.

- Нам вдалося за рахунок відкритого простору збільшити кількість заходів, які не могли раніше проводити всередині виставкової зали «Козак-Палацу» і вони були розосереджені по всьому місту – це й «Поетичні ночі», «Поетично-музичні перформанси», концерти. Останніх цьогоріч передбачається набагато більше, ніж у попередні роки, - зазначила директорка літературно-мистецького фестивалю Толока-2020 Олена Заставна.

Географія широка: на Толоку з’їдуться письменники й видавці з різних куточків України. Також захід пройде у онлайн- та офлайн-форматах, адже дехто із запрошених гостей мешкає закордоном і не зможе дістатися до Запоріжжя через впроваджені карантинні заходи. До речі, організатори передбачили й врахували всі обмеження – відвідувачів та гостей забезпечать захисними масками і санітайзерами. Також їх розсаджуватимуть у шаховому порядку – задля збереження безпечної дистанції.

Родзинкою цьогорічної Толоки стане участь працівників оновлених запорізьких бібліотек. Нагадаємо, таких в обласному центрі нині три, вони працюють за адресами: вул. Гоголя, 66, пр. Маяковського, 7 та пр. Соборний, 175. Саме вони організують локацію на пл. Театральній, де й відбудуться автограф-сесії з популярними запорізькими письменниками та поетами, презентації нових книг, «public talk» на тему реформування читалень. Власним досвідом поділяться предстаники видавництв з інших міст.

- Це дійсно буде дуже крутий івент і для Запоріжжя, і для України, я впевнений, що і для Європи. Чекаємо дуже багато гостей. Ми, як міська рада, завжди готові підтримувати масштабні події у місті Запоріжжі. Три роки тому ми для себе визначили пріоритетним такий напрямок як фестивальний туризм. Це розвиток і туризму, і культури, нова креативна економіка, креативні індустрії у місті Запоріжжі, - розповів директор департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Сергій Білов.

Зазначимо, основна локація заходу – пр. Маяковського. Саме тут впродовж 11 днів будуть розташовані історико-урбаністичний та ярмарковий майданчики, фудкорти та мала сцена, а велика – для виступів запрошених українських гуртів («Жадан і Собаки», «Сестри Тельнюк», «Ukiez», «От Vinta» та інші) - буде встановлена на каскаді фонтанів «Веселка». Крім того, на пл. Маяковського діятиме дитячий майданчик, де малечі запропонують приєднатися до занять з ліплення, малювання, співів або ж танців. Також у програмі заходу передбачені кінопокази.