Запорізькі лікарні оснащують сучасним обладнанням для реанімацій

17.08.2020 15:24

В Запоріжжі діє міська програма з протистояння коронавірусній інфекції. В її рамках з міського бюджету виділяють гроші на підтримку та розвиток медичної галузі. Так, майже 40 млн грн передбачено на закупівлю спеціалізованого медичного обладнання, більша частина якого вже в лікарнях. 15 млн грн витратили на деззасоби для персоналу, та ще 14 млн грн – на медичні препарати для пацієнтів у реанімації. Сьогодні представники міської влади перевірили роботу 9-ї міської лікарні, яка є однією з резервних для можливого прийому хворих на коронавірус.

Наразі стаціонар лікарні обслуговує територіально близько 200 тис. мешканців Дніпровського та Хортицького районів Запоріжжя, а також надає екстрену медичну допомогу дитячому та дорослому населенню інших районів міста та області.

Лікарня налічує 600 ліжок, з них 345 – хірургічного профілю, 255 - терапевтичного.

В умовах епідемії COVID-19 КНП «Міська лікарня № 9» визначена як лікарня другої хвилі для надання медичної допомоги хворим на цей вірус. Для перепрофілювання передбачено 120 ліжок та 18 – інтенсивної терапії.

У рамках міської профільної програми за кошти бюджету Запоріжжя закуплено сучасне обладнання для реанімацій 9-ї лікарні.

- Все продумано, все вкомплектовано. Це й кисневі концентратори для людей з пневмонією, які не потребють штучної вентиляції, й апарати ШВЛ, й слідкуюча апаратура, й газоаналізатор. Крім цього, на суму понад 5 млн грн ми придбали лікарські засоби та розходні матеріали. В разі потреби ми повністю готові до надання допомоги, - розповів директор КНП «Міська лікарня №9» Запорізької міської ради Кирило Нерянов.

До кінця літа в лікарнях буде 25 нових апаратів ШВЛ, які вкрай необхідні пацієнтам у реанімаціях. Таким чином, медзаклади будуть повністю вкомплектовані всім необхідним.

- В будь-якому випадку ми повинні бути готовими. Тому прийняли профільну міську програму. Робимо акцент у першу чергу на оснащення реанімаційних. Протягом декількох попередніх років ми придбали для 9-ї лікарні цифровий рентген, комп’ютерний томограф. На сьогоднішній день докупили ще обладнання для УЗД. У реанімаційний блок за кошти бюджету закупили багато важливої апаратури, зокрема апарати ШВЛ, - підкреслив заступник Запорізького міського голови Анатолій Пустоваров.

Всього в Запоріжжі передбачено 6 резервних лікарень для лікування хворих на коронавірус. Так, 2-га та 7-ма лікарні вже приймають людей з цим вірусом та супутніми хворобами. Міська лікарня №6 – напоготові. Також для цього задіяний 4-й пологовий будинок – тут приймають породіль з усієї області з підозрою на коронавірусну інфекцію. 5-та дитяча лікарня прийматиме новонароджених дітей з вірусом.

Наразі важких хворих у Запоріжжі немає.

- Зараз у 2-й міській лікарні 12 пацієнтів, та в 7-й міській лікарні 28 пацієнтів. Але серед них немає важкохворих. Є пацієнти з супутніми недугами. У них середній та легкий перебіг хвороби, - зазначила директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.