Місто допоможе малому бізнесу сплатити відсотки по кредитах

21.08.2020 14:35

Міський бюджет Запоріжжя допоможе мікропідприємцям, представникам малого бізнесу, які отримують кредити у рамках державної програми «Доступні кредити 5-7-9%». Місто компенсуватиме вказаним підприємцям 5% відсоткової ставки по кредитах, які не перевищують 600 тисяч гривень. Сьогодні міський голова Володимир Буряк та представники «Укргазбанку» і «Ощадбанку» підписали Меморандум про співпрацю у цьому питанні.

В умовах коронакризи значних збитків зазнали підприємці, які не працювали під час карантину. Постраждали і багато з тих, хто все ж продовжував працювати. У Запоріжжі вирішили підтримати на міському рівні малий та середній бізнес. Для цього за дорученням міського голови Володимира Буряка була розроблена міська програма виходу з коронакризи.

Зокрема було внесено зміни до рішення міської ради «Про затвердження ставок єдиного податку». У результаті з 1 червня по 31 серпня у Запоріжжі звільнили від єдиного податку фізичних осіб-підприємців, які входять до І групи платників. Значну частину цих підприємців складають ті з них, хто працює на ринках.

Наступним рішенням на 3 квартал встановлено нульову ставку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на об’єкти нежитлової нерухомості, що перебувають у власності юридичних осіб та площа яких не перевищує 300 квадратних метрів.

Ще одним рішенням розповсюджувачам зовнішньої реклами зменшили з 1 травня по 31 липня на 50% розмір плати за тимчасове користування місцями розміщення рекламних засобів, які перебувають у комунальній власності громади Запоріжжя.

Також важлива складова програми – компенсація відсотків мікропідприємцям, представникам малого бізнесу, які отримують кредити у рамках державної програми «Доступні кредити 5-7-9%». У результаті було розроблено механізм такої компенсації. Місто компенсуватиме вказаним підприємцям 5% відсоткової ставки по кредитах за цією державною програмою. Розмір кредиту до 600 тисяч гривень.

- Вирішили таким чином допомогти малому бізнесу. Була створена робоча група, яка відпрацювала необхідний механізм. Хочу подякувати «Ощадбанку» і «Укргазбанку» за успішну співпрацю. Це стосується не лише цієї програми, а й інших проєктів. Місто з повним правом може вважати ці банки надійними партнерами, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова подякував депутату міської ради Геннадію Наумову за активну участь у розробці механізму фінансової підтримки бізнесу. Останній висловив впевненість, що він стане надійним інструментом для підтримки, розвитку малого бізнесу у Запоріжжі. Попит на такі кредити у підприємців є.

Підприємець Володимир Прочан, який вже отримав кредит у рамках програми, висловив думку, що участь міста у проєкті зробить кредити більш популярними серед бізнесу.

Директор обласної дирекції «Укргазбанку» Андрій Селезньов, керівник обласного управління «Ощадбанку» Рита Магулевська наголосили, що у їх банків є успішний досвід співробітництва з міською владою Запоріжжя. Вони висловили впевненість, що новий спільний проєкт також принесе позитивний результат.