Володимир Буряк обговорив у Києві запуск нового пасажирського терміналу та назвав строки

28.08.2020 11:45

Формування місцевих бюджетів на 2021 рік, запуск нового пасажирського терміналу Міжнародного аеропорту «Запоріжжя», недофінансування державою медичних та навчальних закладів. Ці та низку інших питань міському голові Володимиру Буряку вдалося вчора обговорити під час робочої поїздки до Києва.

У четвер, 27 серпня, міський голова Володимир Буряк знаходився з робочою поїздкою у Києві. Під час неї Володимир Буряк взяв участь у засіданні Правління Асоціації міст України, провів низку робочих зустрічей. Зокрема вони стосувалися запуску нового пасажирського терміналу Міжнародного аеропорту «Запоріжжя».

Голова Асоціації міст України Віталій Кличко зазначив, що саме органи місцевого самоврядування взяли на себе основний тягар реалізації заходів з протидії коронавірусу. Свій внесок зробила і Асоціація міст України.

- Асоціація міст України першою ініціювала та домоглася ухвалення важливих законодавчих змін. Зокрема було спрощено процедуру закупівель медичного обладнання для боротьби з коронавірусною інфекцією, - сказав Віталій Кличко.

Міський голова Володимир Буряк відзначив, що Запоріжжя фактично не отримало державного фінансування на реалізацію заходів по боротьбі з коронавірусом. У той же час місто виділило на ці цілі зі свого бюджету 100 мільйонів гривень. Зберігається проблема недофінансування державою медичних та освітніх закладів. Для забезпечення їх стабільної роботи місто змушене виділяти власні кошти. Нагадаємо, на останній сесії з міського бюджету було виділено 75 мільйонів гривень на виплату заробітних плат медикам, вчителям. Разом з тим в умовах коронакризи зменшилися надходження до місцевих бюджетів.

- На місцях, у тому числі у Запоріжжі, було прийнять низку рішень для підтримки малого та середнього бізнесу, які звільнили бізнес від деяких податків. Разом з тим зменшилися надходження від плати за землю, податку на доходи фізичних осіб. У той же час реверсна дотація, яку міський бюджет зі своїх доходів спрямовує до Державного бюджету, залишилася незмінною. Тому сьогодні передав до Асоціації міст України спільну пропозицію від Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України щодо зменшення реверсної дотації, адже ця проблема стосується не лише нашого міста, а й інших регіонів України, - наголосив Володимир Буряк.

Під час засідання також наголошувалося, що розпочинається процес формування бюджетів 2021 року. У зв’язку з цим виникає багато проблемних питань, які потребують вирішення. Зокрема необхідно чітко розмежувати надходженням до бюджетів новостворених районів та бюджетів міст обласного значення, ОТГ. Адже більшість витрат нестимуть саме громади, а механізм розмежування бюджетів поки чітко не прописаний.

- Між місцевою та центральною владою має бути порозуміння, повинна бути спільна робота. Всі зібрані пропозиції Асоціація міст України передасть до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України. Впевнений, що значна частина питань у результаті буде вирішена, - заявив Володимир Буряк.

Робочу поїздку до Києва міський голова Володимир Буряк також присвятив питанням запуску нового пасажирського терміналу запорізького аеропорту, провівши низку зустрічей з цього приводу. Вже наприкінці вересня новий термінал повинен запрацювати.

- Ми збудували новий пасажирський термінал. Сьогодні присвятив декілька зустрічей вирішенню питань з оформлення необхідної документації. Зараз є всі передумови говорити, що наприкінці вересня ми запустимо термінал. З автоматичною системою управління польотами, управління терміналом, обладнанням для роботи в зимових умовах. Розумію, що все залежить від ситуації з коронавірусом, але завдяки нашому аеропорту запоріжці зможуть потрапити до багатьох країн, - зазначив Володимир Буряк.